09-05-2020

Od ponedjeljka mogući vjerski obredi

Vjernici će od 11. maja pod određenim uslovima moći da idu u vjerske objekte, saopšteno je juče na zvaničnom Twitter nalogu Vlade Crne Gore.


Foto: Ilustracija

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti objavilo je uslove pod kojim će moći da se vrše vjerski obredi.

U vjerskom objektu moći će da boravi jedna osoba na 10m², a izvan objekta maksimalno 20 osoba. Obavezna je distanca od minimum dva metra.

Na ulazu u vjerski objekat mora biti istaknuta informacija o maksimalnom broju osoba.

Svi osim sveštenikâ u obredu moraće da nose maske unutar vjerskog objekta.

Na ulazi i izlazu iz objekta obavezna je dezinfekcija ruku.

Iz NKT ističu da je zabrana okupljanja i dalje na snazi.

Takođe, od 11. maja biće moguć saobraćaj unutar regionâ Crne Gore.

Primorski region čine primorske opštine (HN, KO, TV, BD, BA, UL) i opština Cetinje, a u Centralni region spadaju opštine Podgorica, Danilovgrad, Tuzi, Cetinje, Nikšić, Šavnik i Plužine.

Sjeverni region obuhvata Pljevlja, Žabljak, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Plav, Rožaje, Andrijevicu, Petnjicu i Gusinje.



Foto: Printscreen

Navodi se da se od ponedjeljka u potpunosti otvara unutrašnji pomorski saobraćaj.

"Prevoznici u putnom i pomorskom saobraćaju su obavezni na primjenu mjera prevencije u skladu sa Uputstvom IJZCG i to: svi putnici moraju nositi zaštitne maske; nije dopušteno stajanje u vozilu odnosno plovilu", saopšteo je iz NKT.

Normalizacija rada zdravstvenog sistema

Data je saglasnost za početak normalizacije stanja u zdravstvenom sistemu i to:

- Klinički centar Crne Gore i opšte i specijalne bolnice i ustanove u Mreži zdravstvenog sistema obezbijediće postepenu dostupnost specijalističkih pregleda za sve pacijente;

- Obezbijediće se da svi pacijenti tokom boravka u zdravstvenoj ustanovi nose zaštitne maske (pod uslovom da nošenje maske dozvoljava klinično stanje pacijenta i da maska ne kompromituje respiratornu funkciju pacijenta) i obezbijedi poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata;

- Na vidnom mjestu u zdravstvenoj ustanovi biće istaknuto obavještenje o propusanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa;

- Obezbijediće se sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulazu/izlazu iz zdravstvene ustanove;

- Odložiće se sprovođenje programa skrininga raka debelog crijeva, raka dojke i raka grlića materice dok traju mjere;

- U domovima zdravlja sprovodiće se mjere koje će omogućiti racionalno i efikasno korišćenje ljudskih resursa u aktuelnim epidemiološkim uslovima;

- Nastaviće rad u punktu za pacijente „sumnjive na infekciju virusom KOVID 19“ koji je otvoren u zdravstvenom objektu Tološi; i

- Obezbijediće se upućivanje i transport pacijenata na liječenje van Crne Gore, isključivo u slučajevima životne ugroženosti pacijenta.

Takođe je saopšteno da je NKT odlučilo da predloži Vladi da zaposleni u staračkim domovima i Zavodu „Komanski most“ budu nagrađeni sa 15% povišice na zaradu, kao i zaposleni u zdravstvu.

"Crna Gora je svakim danom sve bliža kraju epidemije. Da li ćemo u tome uspjeti, što je od ogromnog značaja za svakog građanina i za našu ekonomiju, zavisi od svih nas. Zato NKT apeluje na sve građane i društvene subjekte da za dobrobit dosljedno i odgovorno sprovode i poštuju sve važeće epidemiološke mjere", saopšteno je nakon sjednice NKT.








Izvor: Rtcg