02-01-2024

Od sjutra u prodavnicama nema više akcije „Stop inflaciji”

Mnogi žale što od sjutra u prodavnicama više neće biti akcije "Stop inflaciji".

Od sjutra u prodavnicama nema više akcije „Stop inflaciji” | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

A to, kako ocjenjuju sagovornici za RTCG nije pametan potez.

Prvi radni dan za trgovce u novoj godini, za potrošače značiće kraj akcije "Stop inflaciji". Iako je akcija mogla biti sveobuhvatnija, kupci nespore da je ublažila poskupljenja pojedinih namirnica.

Većina anketiranih građana ističe da je akciju trebalo nastaviti i da je značila, iako mali broj smatra da nije imala nekog efekta.

Bez obzira na različite komentare građana, u Centru za zaštitu potrošača smatraju da je akcija doprinijela smanjenju cijena velikog broja proizvoda. Zato smatraju da Vladina odluka da ne nastavi ovu akciju neće obradovati mnoge pogotovo one sa najnižim primanjima.

"Mišljenja sam da bi akciju trebalo nastaviti i proširiti na još neki broj proizvoda i mislim da bi se moralo učiniti nešto u tom pravcu i možda čak neke opsežnije mjere nego što su do sada bile i taj teret je trebalo rasporediti da to samo ne pada na teret potrošača" kaže Olga Nikčević iz Centar za zaštitu potrošača.

U suprotnom u Uniji slobodnih sindikata očekuju novi talas poskupljenja, pa poručuju donosiocima odluka da redovno prate cijene.

"Pomenuli smo već da će ukidanjem akcije Stop inflaciji cijene otići na gore, odnosno vratiti se na prvobitan nivo i država mora da pripremi već sada mehanizme zaštite od inflatornih kretanja. Međutim, obećava činjenica da je inflacija u opadajućem nivou. Dakle, očekujemo neku Stopu inflacije od 4 do 5 odsto, odnosno 50 odsto manju nego u ovoj godini", kaže Marko Subotić.

Akciju Stop inflaciji u saradnji s trgovcima prethodna vlada sprovela je prošle godine u dva navrata kako bi ublažila posljedice rasta cijena. Tokom prve akcije koja je trajala od marta do juna 2023. cijene proizvoda su, prema saopštenju tadašnje Vlade, bile manje za 20 do 30 odsto.

(RTCG)