09-09-2016

Odbili da vakcinišu djecu: Kazne za 38 roditelja

Zdravstveni inspektor podnijeće 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja ili staratelja koji su odbili da im se djeca vakcinišu protiv zaraznih bolesti, kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Odbili da vakcinišu djecu: Kazne za 38 roditelja | Radio Televizija Budva

Iz ove ustanove su pojasnili da su inspektori prošlog mjeseca obavili 33 kontrole u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama, a nevakcinisanje djece samo je jedna od nepravilnosti koju su ovom prilikom registrovali.

"Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na nepotpuno vođenje medicinske evidencije, nepoštovanje radnog vremena, zatim izdavanje ljekova bez odgovarajućeg recepta, rad apoteke bez diplomiranog farmaceuta i nevakcinisanje djece", kazali su iz Uprave.

Prijave protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu, Inpekcija je dobila iz domova zdravlja ambulanti izabranih pedijatara. Oni novim prijedlogom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prekršajno mogu da odgovaraju novčanom kaznom od 100 do 2.000 eura.

Prijedlogom zakona predviđeno je da djeca koja idu u predškolskim i školskim ustanovama, kao i ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja moraju da budu vakcinisana protiv deset zaraznih bolesti. Izuzetak su mališani kod kojih postoji medicinska kontraindikacija, koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalizacije ili stručni tim za kontraindikacije.


Vakcinacija je, i po važećem Zakonu, obavezna protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubele, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence tipa B. Iz Instituta za javno zdravlje krajem maja su saopštili da je prošle godine zabilježen pad vakcinacije među djecom rođenom 2014. godine. To se posebno odnosi na MMR vakcinu, a najnoviji izvještaji, kako su tada naveli, koji pokazuju da se ta vakcina ne odbija, već samo odlaže.

Negativnom stavu roditelja prema vakcinaciji doprinijele su i kampanje da MMR vakcine izazivaju autizam. Iz Instituta su naveli da roditelji u znatnoj mjeri čekaju da im dijete napuni dvije ili tri godine, kad stabilno progovori. Stručnjaci su u više navrata međutim, ukazivali da jedino što je zajedničko MMR vakcini i autizmu jeste samo druga godina djeteta.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će obuhvat vakcinacije u Crnoj Gori povećati kroz unapređenje komunikacije sa roditeljima, organizovanjem sastanaka sa onima koji imaju dileme oko vakcinacije, ali i indirektno, putem edukativnih radionica za predstavnike medija kako bi se javnosti prenosile naučno provjerene informacije.