29-01-2021

Odbor direktora ToMontenegra biće poznat najkasnije do ponedjeljka

Odbor direktora i izvršni direktor nove nacionalne avio-kompanije ToMontenegro mogli bi biti poznati do kraja dana, a najkasnije u ponedjeljak, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.


Ilustracija, Foto: Pixabay

„Mi očekujemo ili danas do kraja dana, a najkasnije u ponedjeljak, da ćemo imati Bord direktora i izvršnog direktora i onda će oni moći da preuzmu malo palicu od nas koji smo se bavili tim stvarima u proteklim sedmicama“, kazao je Spajić na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih mjera podrške privredi i građanima.

On je, na pitanje novinara dokle se stiglo sa osnivanjem nove avio-kompanije, odgovorio da su raspisali konkurs za odabir pet članova Borda direktora i izvršnog direktora.

„Time smo htjeli da pokažemo koliko smo transparentni i otvoreni za prijave i da stvarno nemamo neke ljude koji čekaju tamo u pozadini da ih mi samo postavimo. Dobili smo jedan nenormalan broj prijava, koji nije bio isključivo samo za te funkcije, nego za sve moguće funkcije u novoj kompaniji“, objasnio je Spajić.

On je rekao da je trebalo mnogo više vremena nego što je bilo predviđeno kako bi pregledali sve te biografije i odgovorili svima.

Spajić je, odgovarajući na pitanje da li je za brodske kompanije plaćena rata od 4,6 miliona USD i da li je to državna pomoć, kazao da Vlada nije bila u poziciji da da državnu pomoć Crnogorskoj i Barskoj plovidbi.

„Postoji međudržavni ugovor koji je državna garancija prema tom kreditnom aranžmanu sa kineskom Exim bankom i po toj osnovi smo morali da platimo tu ratu. Jednostavno samo plaćamo tu ratu koja je trebalo da dođe na naplatu, od 4,6 miliona USD, međutim to je izuzetak u ovakvim uslvima“, objasnio je Spajić.

Prema njegovim riječima, obično neko ko povlači garanciju traži garanciju za čitav iznos, jer on ne vjeruje da druga strana može da iznese taj aranžman do kraja.

„Teškim pregovorima smo došli do toga da kineska strana samo povuče taj dio za sad i da nastavimo pregovore. Vrlo vjerovatno ćemo brzo doći do pozitivnog ishoda“, rekao je Spajić.

On je kazao da su u Crnogorskoj i Barksoj plovidbi zatekli katastrofalnu situaciju.

„Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je rekla da državna pomoć nije dozvoljena, nakon čega smo sa kineskom Exim bankom imali intenzivne razgovore i na našu veliku radost došli do dobrog rješenja za Crnu Goru. Exim banka je imala pravo da povuče garanciju, čime bi došli u rizik da neki povjerioci iskoriste to i da i oni naplate svoja potraživanja. Tako bi došli u jedan legalni vakum koji bi bio jako rizičan za državu“, kazao je Spajić.


(MINA Business)