20-04-2023

Odbornici budvanskog parlamenta sjutra i o zaštiti Paštrovske gore

Predlogom Deklaracije o zaštiti područja Paštrovska gora, koji će se sjutra naći pred odbornicima Skupštine opštine Budva, predložena je zabrana izvođenja investicionih projekata koji na bilo koji način ugrožavaju kulturno-istorijske i prirodne resurse ovog predjela.


Paštrovska gora, Foto: Milan Rakočević

Pomenuti resursi čine temelj razvoja ruralnog i održivog turizma kojem kao turistička destinacija težimo, navodi se u Predlogu koji je inicirala Dragana Kažanegra Stanišić, odbornica Demokratske Crne Gore u budvanskom parlamentu.

U tekstu Predloga Deklaracije odbornica Kažanegra Stanišić poziva se i na član 74 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, član 78 Ustava Crne Gore, te na Deklaraciju o ekološkoj državi Crnoj Gori.


Kažanegra Stanišić, Foto: Demokrate Budva

"Posebno se kao građanka, ne samo kao odbornica, osjećam odgovornom da preduzmem i odlučim se na ovaj korak imajući u vidu da su najrenomiranija institucija iz Haga, Europa Nostra - evropski glas civilnog društva posvećen kulturnoj i prirodnoj baštini - i European Investment Bank Institute (Institut Evropske investicione banke) uvrstili Paštrovsku goru u jedanaest najugroženijih područja u Evropi, pritom naglašavajući da ona predstavlja dio evropske kulturne baštine, ne samo naše", navodi se, pored ostalog, u obrazloženju ovog predloga, čija je integralna verzija dostupna na zvaničnom sajtu Opštine Budva na sljedećem LINKU.

"Prirodna oaza u centralno-južnom dijelu Crne Gore"

U Predlogu Deklaracije koji će se sjutra naći pred odbornicima, u članu 1 navedene su i osnovne informacije o Paštrovskoj gori.

"Paštrovska gora je naziv za dio crnogorskog primorskog planinskog lanca, smještenog između dva nacionalna parka "Lovćen" i "Skadarsko jezero". To je prirodna oaza u centralno-južnom dijelu Crne Gore sa lijepim prastarim selima, spomenicima kulture i prirodnim pejzažima. Područje izuzetno bogate flore i faune čiji jedinstveni biodiverzitet, uz sve navedeno, predstavlja prostor od opšteg interesa. O njenom značaju i ugroženosti svjedoči izvještaj renomirane organizacije "Europa Nostra" iz Haga, koja je podržana od strane zvaničnih evropskih institucija."

Paštrovska gora je naziv za dio crnogorskog primorskog planinskog lanca, smješten između masiva Lovćena i masiva Rumije i Vrsute, koji se u najvećoj mjeri nalazi na području Paštrovića, koje nastanjuju pripadnici istoimenog plemena.

Paštrovska gora i Sveti Stefan - evropski kontekst

Podsjetimo, kulturni pejzaži Paštrovske gore i Svetog Stefana našli su se krajem januara na listi 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi koju su objavili organizacija Europa Nostra i Institut EIB-a.

Više na:

Paštrovska gora i Sveti Stefan na listi najugroženijih lokaliteta u Evropi

Odluka Europa Nostre i Insituta EIB: Kulturni pejzaž Svetog Stefana među sedam najugroženijih

Kultrni pejzaž Svetog Stefana 13. aprila se našao i na konačnoj listi sedam najugroženijih lokaliteta u okviru 7 Most Endangered Programme.



M.S.