11-03-2021

Odbornici usvojili 41 tačku dnevnog reda

Predsjednik SO Budva Krsto Radović zaključio je 7. sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj su izglasani budžet, predlozi investicija i uređenja prostora, kao i imenovanja u odborima direktora i savjetima javnih preduzeća i ustanova. Većinom glasova usvojena je 41 tačka dnevnog reda.

Odbornici usvojili 41 tačku dnevnog reda | Radio Televizija Budva

Foto: portal RTV Budva

Odlučeno je da se odgodi rasprava o 30. i 31. tački, a to su Predlog Razrješenja člana Odbora direktora d.o.o. "Pogrebne usluge" i Predlog Rješenja o imenovanju člana odbora direktora ovog preduzeća.

Takođe, nisu se razmatrale ni pretposljednja i posljednja tačka - predlozi zaključka o usvajanju izvještaja o radu sportskih subjekata kojima su opredijeljena sredstva iz budžeta Opštine Budva za 2018. i 2019. godinu.

Najavljena je mogućnost da se rasprava o pomenutim tačkama odredi za naredno skupštinsko zasijedanje. U vezi sa tim, šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović predložio je da se oformi poseban Sekretarijat za sport koji bi bio izdvojen iz Sekretarijata za društvene djelatnosti.

U fokusu izlaganja o finansijama

Najveću pažnju odbornicima je privukla rasprava o budžetu koji je danas usvojen, a za ovu godinu planiran je u iznosu 32,8 milion eura.

"Vodili smo računa da budžet predstavlja realno stanje. On svakako jeste razvojnog karaktera, a njegova realizacija zavisi od toka pandemije. Pred nama je jako izazovan period, cilj nam je održavanje likvidnosti i ostvarenje kapitalnog budžeta. Vjerujem da će oporavak privrede biti dug, biće izazov ponoviti 2018. i 2019, godinu", kazao je Petar Odžić, sekretar Sekretarijata za finansije.

Iz rasprave o budžetu izdvajamo:

Blažo Rađenović, odbornik GP URA:

"U ovoj godini teško je bilo planirati budžet, odajem priznanje sekretaru i ljudima koji su na njemu radili, te da zbog teške situacije uskoro možemo očekivati i njegov rebalans".

Krsto Rađenović, odbornik SNP-a:

"Nemamo obavezu prema Domu zdravja ni prema Policiji u finansijskom pogledu. Treba povećati budžet Doma zdravlja Budve zahtjevom prema nadležnim Ministarstvima, a ne da opština finansira te institucije".

Anđela Ivanović, odbornica Crnogorske ukazala je, pored ostalog, na trošak za plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, navodeći da je taj iznos u 2016. godini bio oko 4 miliona, a da je u 2021. godini oko 6 miliona.

Nikola Jovanović, DF:

"Budžet je koncipiran na odgovoran način. Ovaj iznos nam daje za pravo da kažemo da je i razvojni, gledajući kapitalne izdatke. Nećemo smanjivati broj zaposlenih u ovako teškoj situaciju, biće dovoljno sredstava za plate koje suštinski ne opterećuju budžet opštine Budva. Uložićemo 100 hiljada eura za renoviranje opšte prakse Doma zdravlja Budva, a uputićemo i inicijativu nadležnim Ministarstvima za zakonske izmjene u postupku izgradnje bolnice u Budvi za koju smo predvidjeli lokaciju i želimo da pružimo svu podršku".

Odbornici su poveli raspravu o izdvajanju novca iz budžeta za zdravstvo, o neophodnosti izgradnje bolnice i ulaganjima u zdravstvenu stanicu Petrovac.

Odžić: Budva ne dobija ni jedan cent od PDV-a koji država ubira iz naše opštine. Nije onda realno da ulažemo u državne institucije na teritoriji naše opštine, iako smo jedini u regionu koji to činimo.

Jovanović: "Nakon usvojenog budžeta i njegovog stepena realizacije planiramo paket ekonomskih mjera pomoći građanima i lokalnoj privredi".

Uslijedila je rasprava o predlozima programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora.

Za Predlog Programa investicionih aktivnosti glasalo je 17, protiv nije bilo, a uzdržana su bila dva odbronika. Ishod glasanja bio je isti i za Predlog Programa uređenja prostora.

Planom budžeta vrijednost investicija u 2021. godini iznosi oko 9 miliona eura.

Novoimenovani sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva Joko Popović obrazlažio je odluku, a nakon njegovog izlaganja za riječ se javio odbornik URE Blažo Rađenović.

Kako je poručio, realizacija projekata na području Svetog Stefana i Buljarice gotovo da ne postoji i to, tvrdi on, mora da se promijeni.

"Na Svetom Stefanu unazad preko trideset godina nije urađena nijedna sijalica, to je za osudu i ipak kad se pravi Predlog Programa investicionih aktivnosti i uređenje prostora, kao i budžet, treba da se postave neki prioriteti do kojih dolazimo na osnovu činjeničnog stanja", rekao je Rađenović koji je takođe naveo da veći akcenat mora biti stavljen na zdravstvo i obrazovanje.

"Ja ću uvijek tražiti da za ove projekte bude više", naglasio je Rađenović.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović kazao je da očekuje da stavke iz predloženih akata budu ispunjene.

"Na ranijim sjednicama izvnio sam se mojim sugražanima u Buljarici za posljednje četiri godine i nadam se da će se ovim planom pokrenuti realizacija konkretnih projekata na tom području", kazao je Radović koji je takođe upitao šta će biti sa projektovanjem Grđevice i Gradskog bazena.

Odbornica Crnogorske Anđela Ivanović naglasila je da treba više ulagati u zdravstvene ustanove. Takođe je ocijenila da posebno treba staviti fokus na adaptaciju zgrade Akademije znanja za potrebe RTV Budva.

Odbornik Demokrata, Gojko Liješević apelovao je da se izgradi rezervoar Podostrog.

"Hidrostanica za rezervoarom u Lazima velika je investicija koja je neophodna, pogotovo što se tu pominje rezervoar Podostrog. Ja mislim da je došlo vrijeme da i taj Podostrog dobije neku investiciju", ocijenio je Liješević.

Prema riječima Marka Markovića, odbornika Demokrata, u uslovima u kojima je prihodna strana budžeta ugrožena, izloženi planovi su puni optimizma, i uvažavaju sve potrebe u svim djelovima opštine.

"Posebno želim da obratim pažnju na Stari grad. Pohvaljujem što ste u Planu investicija naveli sanaciju vodovodne i fekalne infrastrukture".

On je upitao šta se predviđa za teritoriju Starog grada i da li je u iznos novca uključena rekonstrukcija zgrade Mjesne zajednice.

Nadovezavši se na ranija izlaganja odbornika o ulaganjima u zdravstvo, Dr Borka Miljković (DF) istakla je da se u Budvi trenutno ne može praviti bolnica.

"Iz prostog razloga što kad napravim objekat ne možemo reći ko će biti tu od kadra i što sa republičkog nivoa mora da se da dozvola za rad. Mora da se napravi dogovor sa Vladom, a Opština eventualno može da perdloži lokaciju. To će vjerovatno trajati nekoliko godina", smatra odbornica DF-a.

Sekretar Popović je odgovorio odborniku Liješeviću da se rezervoar Podostrog radi.

"Za 2022. ako ja budem sekretar, možemo da krenemo sa izvođenjem i ostalih radova u Podostrogu", kazao je Popović.

Odgovorio je i na pitanja o ulaganjima na područje Svetog Stefana.

"Mi ne možemo predviđati stvari koje planskim dokumentima nisu naglašene", odgovorio je sekretar za investicije.

Na izlaganje predsjednika SO Budva kazao je da je za projekte Grđevica i Gradski bazen predviđeno 400,000 eura.

"Predviđena je sanacija elektroenergetske mreže u Starom gradu. Ko god je u savjetu MZ šalje nam zahtjev za dodjelu sredstava. Mi imamo jednu komisiju koja prati realizaciju i nama na kraju da izvještaj za šta su pare utrošene. Nemam saznanja da je kandidovan zahtjev za sanaciju zgrade MZ Stari grad", kazao je sekretar Popović u odgovoru odborniku Marku Markoviću.

Anđeli Ivanović iz Crnogorske sekretar je poručio da svakog dana sjedi sa odbornicima DPS-a, na šta mu je ona kazala da to nije istina i da, kako je odgovorila, ne snosi odgovornost za politiku pomenute partije.

Imenovani članovi odbora direktora i savjeta

U nastavku, razmatrane su tačke dnevnog reda koje se odnose na imenovanja članova odbora direktora javnih preduzeća i ustanova.

Većinom glasova imenovani su članovi odbora direktora Komunalnog preduzeća, Parking servisa, Pogrebnih usluga, Mediteran reklama, Mediteranskog sportskog centra i Sportsko rekreativnog centra, kao i savjeta javnih ustanova Grad teatar, Muzeji i galerije, Narodna biblioteka, Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Diskusija o problemima u Petrovcu

Raspravljalo se i o predlozima dvije odluke o utvrđivanju javnog interesa u Petrovcu. Prvi se odnosio na fekalnu crpnu stanicu, a drugi na pješačku komunikaciju.

Kao predlagač, predsjednik SO Budva Krsto Radović, u okviru 22. i 23. tačke dnevnog reda, ukazao je na probleme u Petrovcu.

Za riječ se javio i predsjednik MZ Petrovac Željko Bjelica koji je upozorio na izlivanje fekalija uz more, kao i na problem što na potezu od "Vile Oliva do fudbalskog stadiona ne postoje trotoari. Apelovao je da se ovi problemi riješe.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici DPS-a, SD-a, SDP-a i LP-a.


J.M/M.S.