30-06-2020

Odbrojavanje do premijere: Ariya je model kojim Nissan izaziva velikane

Premijera konceptnog modela Nissan Ariya održana je na Sajmu automobila u Tokiju 2019. godine i već tada je električni crossover pobrao mnogo pohvala. Sada traje odbrojavanje do predstavljanja serijske verzije koja stiže ubrzo i neće se mnogo razlikovati od prototipa.


Foto: Nissan

Nissan Ariya je spreman da se nadmeće s električnim crossoverima kao što su Audi e-tron, Ford Mustang Mach-E, Tesla Model Y, Jaguar I-Pace, Mercedes EQC i drugi.

Još uvijek nema mnogo informacija o tehničkom paketu, no zna se da će Ariya dobiti novi električni pogon na sve točkove ukupne snage oko 300 "konja". Pogon automobila biće potpuno električan i činiće ga dva motora - po jedan za svaku osovinu - s baterijom u podnici.

Vozna autonomija s jednim punjenjem biće skoro 500 kilometara, a početna cijena, prema grubim procjenama, oko 40 hiljada dolara.

Poznato je da će električni crossover biti opremljen poluautonomnim voznim sistemom ProPilot, koji će podržavati automatsko kretanje na autoputu, kao i najnovijim sigurnosnim sistemima i originalnim Nissanovim tehnologijama.


Izvor: Radio Sarajevo