09-05-2024

Odložena kontrola optužnice protiv Božovića, Ojdanića i Lazovića

Kontrola optužnice protiv Mila Božovića, Milete Ojdanića, Petra Lazovića i ostalih odložena je za 13. jun nakon što je advokat Marko Radović zatražio izuzeće cjelokupnog Specijalnog tužilašta zajedno sa glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem.


Foto: Opština Budva/arhiva

"Današnje ročište kontrole optužnice specijalnog državnog tužilaštva je odloženo iz razloga što sam kao branilac okrivljenog Miloša Mišurovića tražio da se iz daljeg postupanja u ovom predmetu izuzme cjelokupno Specijalno državno tužilaštvo i rukovodilac istog", kazao je advokat Miloša Mišurovića Marko Radović.

Razlog za takav zahtjev je, kako kaže, jedna specifična situacija koja se desila i na koju je ukazao sudu s obzirom da su danas na ročištu istakli taj zahtjev iako će o njemu odlučivati Vrhovni državni tužilac, a ne sud.

"Radi se o situaciji da se za događaje koji su danas na ovoj optužnici, konkretno u odnosu na Mišurovića, paralelno vodila istraga gdje mu je na teret stavljeno krivično djelo iz ove danas optužnice koje je stavljeno ostalim okrivljenima, a ne njemu. Iako je bilo čudno zašto se ta situacija desila prvi put, mi smo nakon što je ovaj sud vratio optužnicu na dopunu istrage Specijalnom državnom tužilaštvu, htjeli da iskoristimo taj moment da se ta dva postupka u tom trenutku nalaze u istoj fazi jer nije moguće spajati postupke koji su u različitim fazama i podnijeli smo Glavnom specijalnom tužiocu gospodinu Novoviću zahtjev za spajanje tih postupaka", kazao je Radović

Prosto neobjašnjivo je, kako kaže, da se mogu uvoditi u takvoj situaciji dva postupka, pogotovo što se radi o istim dokazima kojima tužilaštvo raspolaže i koje prezentuje sudu u ovom postupku.

Nikola Martinović advokat Petra Lazovića kazao je da je citirao ono što je odlučio Evropski sud pravde u Luksemburgu.

"Odbrana Petra Lazovića je danas, iako nije morala da uradi to danas jer je to mogla da uradi i na sljedećem ročištu, ali iz jednog prostog razloga da nas neko ne bi sjutra optuživao da opstruiramo postupak i da usporavamo rad suda, da bi ubrzali rad suda, predložio sam i citirao ono što je odlučio Evropski sud pravde u Luksemburgu", istakao je Martinović.

A Evropski sud pravde u Luksemburgu je, kako kaže Martinović, odlučio da se skaj prepiska koja se nalazi u spisima, ne može koristiti kao dokaz i da se mora izuzeti iz spisa.

"Ovo je notorna činjenica i ja mogu da kažem da svima koji su se do danas izjašnjavali o posljedicama te presude, neka je javno objave jer ako su je komentarisali onda je svakako moraju imati.

Da bi izbjegao interpretacije, Martinović je, kaže, dio te presude koja se odnosi na skaj komunikaciju danas citirao, a taj citat je, poručuje, nedvosmislen.

"Skaj prepiska na koju se odbrana ne može izjasniti kako je pribavljena, gdje je pribavljena i kojim sredstvom je pribavljena, mora biti izdvojena iz spisa. Evropski sud u Luksemburgu po tom pitanju nije dao preporuku, nije dao mišljenje, već je dao izričiti nalog. Osim toga u toj presudi se zabranjuje ono što Skaj predstavlja, a to je masovni nadzor kakav je izvršen", kazao je Martinović.



(Portal RTCG)