13-06-2024

Odluka o Svetom Stefanu do 15. juna ili blokada saobraćaja

Savjet mjesne zajednice Sveti Stefan odlučio je da će, ukoliko nadležne institucije do 15. juna ne donesu odluku o sudbini grad-hotela Sveti Stefan, sljedeće sedmice blokirati saobraćaj na Zavali. Ovaj potez je planiran kako bi se pokazala odlučnost u borbi za raskid ugovora sa kompanijom Adriatic Properties, ukoliko se ugovorne obaveze i dalje ne budu poštovale.


Foto: Portal RTV Budva

Kroz dopise, urgencije, proteste i javne nastupe, članovi Savjeta MZ Sveti Stefan su više puta ukazivali državnim institucijama i javnosti na činjenicu da se obaveze iz ugovora između kompanije Adriatic Properties i Vlade Crne Gore ne poštuju, te da su se stekli uslovi za raskid tog ugovora, podsjeća član Savjeta MZ Sveti Stefan Blažo Rađenović.

"Zbog ignorisanja naših dopisa i zahtjeva, održana je sjednica Savjeta MZ Sveti Stefan na kojoj smo donijeli određene zaključke. Jedan od takvih je i protest, odnosno blokada kružnog toka na Zavali i ulaska u Budvu. Time želimo poslati poruku da smo ozbiljni u namjeri da se ova ugovorna obaveza poštuje ili da se, ukoliko se nastavi nepoštovanje, ide u proceduru raskida. Samo Vlada Crne Gore može da pokrene ovu proceduru prema Skupštini, koja je jedina nadležna da raskine ovaj ugovor", ističe on u izjavi za Polis.

Rađenović se izvinio zbog eventualne blokade saobraćaja.

"Želimo da se izvinimo svim građanima i građankama Crne Gore, kao i turistima, jer smo primorani na ovakav radikalan potez. To će biti kratka blokada, s obzirom na to da je u toku turistička sezona od koje živimo, i treba da dočekamo goste na adekvatan način. Prinuđeni smo, jer nemamo drugu alternativu osim da na ovaj način pošaljemo poruku da smo istrajni u namjeri da grad-hotel Sveti Stefan radi i da se konačno vrati Crnoj Gori i njenim građanima," navodi Rađenović.

Podsjećamo, članovi MZ Sveti Stefan su krajem februara na više adresa dostavili zahtjeve da se status grad-hotela Sveti Stefan riješi na najvišem nivou. Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj, je početkom juna izjavio da će predložiti Vladi raskid ugovora sa zakupcem grad-hotela Sveti Stefan, ukoliko isti ne počne sa radom ove sezone.