18-04-2023

Održan Info dan za prezentaciju poziva ReLOaD 2, maksimalna podrška za NVO

Info dan za prezentaciju poziva ReLOaD 2, održan je danas u sali SO Budva. Dženana Šćekić projektna menadžerka Reload programa u Crnoj Gori iskoristila je priliku da još jednom pozove nevladine organizacije sa teritorije opštine Budva da apliciraju na konkurs koji je obavljen prije dva dana, a u okviru Reload programa koji je regionalni program za regionalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu i sprovodi se u šest zemalja sa tog područja.

Održan Info dan za prezentaciju poziva ReLOaD 2, maksimalna podrška za NVO | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Program finansira EU u saradnji sa UNDP i 15 opština u Crnoj Gori u kojima se i realizuje ovaj program, a namijenjen je jačanju kapaciteta nevladinih organizacija i saradnje i komunikacije između opština i NVO u realizaciji projekata i aktivnosti od značaja za same građane.

Obuka za pisanje projekata biće organizovana 3. i 4. maja u TQ PLazi za NVO iz Budve

Pored opštine Budva u okviru ovog klastera opština učestvuju i opštine Herceg Novi i Kotor.

"Odmah nakon objavljivanja konkursa trudimo se da organizujemo info dan kako bismo informisali sve nevladine organizacije o uslovima i kriterijuma konkurisanja, a odmah nakon toga organizujemo dvodnevnu obuku za pisanje projekata koja će biti organizovana od 3. do 4. maja u TQ PLazi za nevladine organizacije iz Budve. Tu ćemo npokušati da ih teoretski usmjerimo kako da napišu projektnu aplikaciju, a nakon toga organizujemo i četiri mentroske serije da finalizuju projektnu aplikaciju i uspješno apliciraju za sredstva iz ovog konkursa", kazala je Šćekić.


Foto: Portal RTV Budva

Budžet za NVO od 7.000 do 20.000 eura

Ona je istakla da je pozivno pismo za obuku objvaljeno na opštinskom sajtu opštine Budva, kao i sajtovima opština Kotor i Herecg Novi, a pored toga svi zainteresovani aplikanti mogu da pišu putem mejl adrese reloadgranc.me@undp.org, a u u roku od tri dana biće im odgovoreno na sva pitanja u vezi konkursa.

"Budžet zavisi od toga da li NVO ima prethodno iskustvo, ako ima odnosno u slučaju ukoliko je već realizovala projekte i ima prethodno iskustvo može da aplicira za sredstva u vrijednosti od 7.000 do 20.000, a takođe sa velikim zadovoljstvom mogu da predstavim i poseban dio konkuras koji imamo za NVO bez iskustva, koje mogu da apliciraju za iznos od 2.000 do 5.000 eura i posebnu pažnju posvećujemo takvim nevladinim organizacijama kako bi naučili od same početne faze da pišu projekte, a onda i nakon toga i potpisivanja ugovora i dodjele sredstava najuspješnijim NVO takođe pružamo mentorsku podršku za realozaciju projekata. Znači dajemo im punu podršku, naročito NVO bez iskustva da nauče proces od smaog pisanja projekata do realizaicije i konačnih rezultata i benefita istih", zaključila je Šćekić.


D.P.