03-05-2023

Održan sastanak u kabinetu premijera u cilju poboljšanja koordinacije istrage napada na novinare

Slučaj neriješenog ubistva Duška Jovanovića prioritet je za Vladu i učinićemo sve, ako postoji i procenat mogućnosti da se sazna puna istina, da se do nje dođe, jer i porodica ubijenog Jovanovića i ukupna crnogorska javnost imaju pravo da znaju, ne samo ko je izvršio to ubistvo nego i ko je nalogodavac, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, nakon sastanka predstavnika Vlade, tužilačke organizacije, policije, ANB i Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare u cilju poboljšanja koordinacije, sa posebnim naglaskom na ubistvo Duška Jovanovića.


Foto: Gov.me

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, Abazović je istakao da se od dana ubistva vrše opstrukcije da se ne sazna ko je ubio Jovanovića.

„Mislim da je bilo ogromnih opstrukcija, epskih opstrukcija svih državnih organa da se ne otkrije ubistvo Duška Jovanovića. Govorim o kontinuitetu od 2004. godine. Da smo imali ovu volju 2004. godine možda bi davno sve bilo riješeno. Sada će biti mnogo teže jer mnogi dokumenti više ne postoje, a i neki potencijalni svjedoci nijesu više živi“, kazao je premijer Abazović.

Ključni razlog opstrukcije, kako je objasnio, je da se ne dođe do nalogodavaca ubistva.

„To je ključna stvar. Sve što se radilo, radilo se da bi se opstruirala pravda i anestezirala javnost, da prođe vrijeme da više ni teoretski ne bude moguće da se dođe do istine. Slučaj ubistva Jovanovića je preuzela nova tužiteljka. Stvorili smo sinergiju svih državnih organa i cilj nam je da dođemo do pune istine“, kazao je predsjednik Vlade.

„Tužiteljka Danka Ivanović Đerić koja je preuzela istragu ubistva Duška Jovanovića je kazala da će intenzivirati rad u ovom predmetu sa ciljem da se prikupe dokazi i procesuiraju počinioci i eventualno nalogodavci ovog ubistva. Ministar Zoran Miljanić kazao je da je ovo ubistvo kamen o vratu pravnoj državi i da se bez epiloga ovog ubistva teško može pričati o pravnoj državi i vladavini prava u Crnoj Gori. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da se mora učiniti sve da se ova istraga dovede do kraja i da se osim izvršilaca i nalogodavaca utvrdi i ko je vršio opstrukcije svih ovih godina da ovo ubistvo ne dobije konačni sudski epilog“, akcenti su sa sastanka koji su navedeni u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade.