16-12-2022

Održana druga stručna prezentacija o EPK: Odlična uvertira uoči vijesti koje uskoro stižu iz Brisela

Druga stručna prezentacija sa javnom diskusijom o kandidaturi Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu održana je danas u Velikoj Sali Opštine Budva, a prisutnima su se tom prilikom obratili predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva dr Predrag Zenović, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Danijela Došljak, ekspert za međunarodnu saradnju, evropsku dimenziju i razvoj programa dr Vuk Radulović i koordinator projekta “Budva – Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin.


Sa prezentacije, Foto: portal RTV Budva

U uvodnom obraćanju dr Predrag Zenović ocijenio je da je riječ o jednom od najvećih projekata u istoriji Budve. On je podsjetio da se nakon predaje prijemne knjige u Briselu i upoznavanja evropske javnosti sa namjerama, bliži trenutak kada će EU panel nezavisnih kulturnih eksperata odlučiti koji gradovi ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture.


Dr Zenović, Foto: portal RTV Budva

“Aplikacionu, prijavnu knjigu je zajedno sa našim službenicima, djelatnicima, sugrađanima i nezavisnom kulturnom scenom radio stručni internacionalni konsultantski tim pod rukovodstvom Dušana Kaličanina, a ona sadrži odgovore na pitanja postavljena gradovima koji se kandiduju za ovu prestižnu titulu kao i viziju koju gradovi i regije kandidati žele da ostvare. U ovoj knjizi sadržan je koncept razvoja kulture, program kulturnih događaja i manifestacija i spisak najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji su direktno ili posredno povezani sa kultrnim životom grada. Naša kandidatura podržana je od Vlade i Ministarstva kulture i medija Crne Gore i privukla je ogromnu pažnju javnosti, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regiona i Evrope. Do sada je preko 50 gradova dalo podršku za ovaj veliki poduhvat transformacije kulturne politike Budve i cijele regije Boke i time je dostignut apsolutni rekord u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture. Pred nama je važan posao usvajanja strateških dokumenata bez kojih je put transformacije Budve zapravo nezamisliv. Strateški plan razvoja Opštine i Strategija razvoja kulture koja sa njim mora biti usklađena su dokumenti na kojima se mora temeljiti dalji razvoj Budve kao našeg zajedničkog doma, kao brenda, ali i kao turističke destinacije”, istakao je Zenović.

Sekretarka za društvene djelatnosti Danijela Došljak kazala je da je na početku projekta “Budva – Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” bilo previše skepse, ali da ih to u lokalnoj upravi nije obeshrabrilo, te da su nastavili da rade još intenzivnije nego do tada.


Došljak, Foto: portal RTV Budva

“Danas u publici vidim mnogo svojih koleginica i kolega koji su dali doprinos u izradi Aplikacione knjige koja je početkom novembra predate u Briselu i to je pokazatelj da smo na dobrom putu. Aplikaciona knjiga je i koncept i ideja kako i kuda želimo da idemo na putu transformacije Budve u Evropsku prijestonicu kulture. Sekretarijat za društvene djelatnosti daće i daje svoj puni doprinos da rad na ovom projektu nastavimo intenzivno, ulažući u razvoj ljudskih resursa lokalne uprave, ali i nezavisne kulturne scene bez koje ovaj projekat ne možemo zamisliti. Sekretarijat je u posljednje dvije godine započeo strateški pristup kulturi i kulturnoj baštini Budve, iako je pred nama još puno važnih promjena. Okrugli stolovi na temu Evropske prijestonice kulture postaće ustaljena praksa i prilika za sve nas da čujemo eksperte u ovoj oblasti na našem putu ka evropskoj tituli, nadajući se dobrim vijestima iz Brisela u januaru”, naglasila je Došljak.

Prisutnima se potom obratio i dr Vuk Radulović, doktor međunarodnog prava i evropskih integracija, koji je uspješno doveo do pobjede Evropske prijestonice kulture “Trenčin 2026 Slovačka”, Evora 2027 Portugal”, “Novi Sad 2022 Srbija”, kao i Evropske prijestonice mladih “Varaždin 2023”, a sarađivao je sa desetinama drugih prijestonica.

Govoreći o iskustvima iz Trenčina i Evore uz propratne slajdove, on je istakao da su svi projekti na kojima je radio jedan veliki timski rad, te da je osnovna odlika Evropske prijestonice kulture uključivanje svih predstavnika javnog sektora i nezavisne scene, u cilju obezbjeđivanja bolje perspektive za grad i njegovog kulturnog, ekonomskog i socijalnog razvoja.

“Moje veliko zadovoljstvo je da budem ovdje sa vama danas, i to prije svega iz profesionalih razloga, jer čvrsto vjerujem u kapacitete Budve i Boke da postanu nova Evropska prijestonica kulture. Posljednjih deset godina se bavim projektima Evropske prijestonice kulture i moja tema danas je neka druga dimenzija ovog projekta, odnosno međunarodna dimenzija. Sam koncept Evropske prijestonice kulture je, ja bih rekao, najznačajniji projekat Evropske komisije u oblasti umjetnosti i kulture. Projekat je uspostavljen 1985. godine upravo sa idejom da se podstiče kulturna saradnja između evropskim državama i da se promoviše evropska tradicija, kultura i umjetnost”, rekao je on.


Dr Radulović, Foto: portal RTV Budva

Kako je istakao, projekat Evropska prijestonica kulture sa kao takav on sa godinama razvijao i postoji više od 300 gradova kandidata koji su aplicirali za ovu titulu, dok je tek nešto više od 70 ponijelo do današnjeg dana.

“Ukoliko imamo u vidu da u Evropi postoji 100 hiljada gradova , a 70 je ponijelo titulu, to upravo ukazuje na značaj ovog projekta. A u vezi sa tim, predsjednik Panela nezavisnih eksperata Stiv Grin nedavno je izjavio da grad koji bude izabran za Evropsku prijestonicu kulture nije Evropska prijestonica kulture za jednu godinu, već kao takav postaje prepoznatljiv zauvijek. I to je vrijednost ovog brenda koji privlači veliki broj kandidata iz godine u godinu. Najbolji primjeri su svakako Italija u kojoj se za 2018. godinu prijavio čak 21 grad, u Potrugalu za 2027. je bilo 12 kandidata, a u Francuskoj koja se kandiduje za 2028. godinu kada i Budve je već prijavljeno 15 kandidata u predfinalnoj fazi selekcije. Dakle, riječ je o projektu koji je već širom Evrope prepoznat kao izvanredna prilika za reformisanje grada, za socijalni i ekonomski razvoj sredine. Najnovija istraživanja pokazuju da regioni evropskih prijestonica kulture nakon završetka projekta bilježe ekonomski rast između 4,5 i 5 procenata, odnosno, s obzirom da je u pitanju investicioni projekta, da se na jedan uloženi euro vraća sedam, deset ili više”, kazao je Radulović.

Koordinator projekta “Budva – Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin kazao je da su u kratkom roku na početku odlučili da se više posvete gradu Budvi, te da je Evropska komisija dala mogućnost da se u sljedećoj fazi uključi opštine Kotor, Tivat, Herceg Novi.


Kaličanin i dr Radulović, Foto: portal RTV Budva

“Mi smo poslije kontakata sa Ministarstvom kulture, Akademijom na Cetinju i fakultetima u Podgorici shvatili da ovo ne može da bude samo projekat Budve, nego Budve sa Bokom i Crnom Gorom. Jer ako država ima 600 hiljada stanovnika i ima neki broj nevladinih organizacija i institucija koje se bave kulturom, logično je da sve one budu pozvane ako žele da učestvuju. Nama je plan da pošto dobijemo informaciju jesmo smo ušli u finale, da ovakve sastanke obavimo i sa ostalim opštinama. Predsjednik opštine mora pozvati na satanak druge predsjednike opština i vidjeti do koje mjere oni mogu da učestvuju organizaciono, finansijski i na druge načine. Koliko budu mogli oni će učestvovati i ne postoji obaveza tih gradova da daju definisanu svotu novca. Oni će reći koliko imaju i koliko mogu. Ono što nama nedostaje u fazi bid-book-a jeste dio širenja na projekte i partnere iz cijele Crne Gore, a nedostaje nam i kulturna strategija koju nije bilo moguće uraditi u ovom roku. Mi smo ovdje imali situaciju da nam je i Ministarstvo reklo da trenutno radi Nacionalnu strategiju, sa kojom, kada bude završena, mi treba da uklopimo našu strategiju. Jer bilo bi nelogično da radimo strategiju koja nije u skladu sa Nacionalnom strategijom. Takođe moramo da radimo i na jačoj internacionalizaciji projekta”, istakao je Kaličanin.

Po završetku događaja najavljeno je održavanje i treće stručne prezentacije projekta “Budva – Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” koja će biti održana u januaru, uz učešće eksperata iz Italije. A prije toga, već sjutra sa početkom u 11 sati u prostorijama Omladinskog kluba u našem gradu dr Vuk Radulović i Dušan Kaličanin govoriće i diskutovati sa zainteresovanima o ovom značajnom projektu za Budvu.


Dobar odziv, Foto: portal RTV Budva.

Iz lokalne samouprave ocijenili su da je danas upriličena druga stručna prezentacija odlična uvertira uoči vijesti koje će uskoro stići iz Brisela, a za koje se nadaju da će biti dobre. Kako su naglasili, crnogorska javnost željno iščekuje odluku EU panela nezavisnih kulturnih eksperata o tome koji gradovi su ušli u finale za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine, a naglasili su da se iskreno nadaju da će među njima biti i Budva.

Podsjetimo, uvodna prezentacija u Budvi je održana krajem septembra ove godine.


M.S.