08-05-2017

Održana Javna tribina u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

Javna tribina u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji održana je danas u Budvi, u „Akademiji znanja“. Tribini su prisustvovali zainteresovani građani, predstavnici opštine Budva, investitori i stručna javnost.

Održana Javna tribina u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji | Radio Televizija Budva

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, naglasio je tokom uvodnog izlaganja i odgovora na pitanja, da su glavni faktori koji su uticali na ovakav koncept Nacrta zakona o planiranju i izgradnji veličina Crne Gore i činjenica da je potrebno unaprijediti postojeći sistem i učiniti ga efikasnijim.

U pojašnjenju dijela Nacrta o eksproprijaciji, ministar Radulović je razjasnio da nije određeno da mora doći do otkupa dijela urbanističke parcele koji je u vlasništvu susjeda već, u slučaju da se ne dogovori cijena otkupa, smanjuje se parametara izgradnje urbanističke parcele, tako da svaki vlasnik može graditi na svom dijelu.

Radulović je napomenuo da će za stanje u prostoru biti odgovorna samo jedna inspekcija, a da će projektanti i revidenti biti odgovorni za projekte koji se izgrade svojom licencom, koju će izdavati Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Glavni cilj ovakvog sistema biće jasna mogućnost utvrđivanja odgovornosti za stanje u prostoru.

U zaključku, ministar Radulović je naglasio da su glavni ciljevi u Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji bolja planska dokumentacija, unapređenje sistema i unapređenje prostora.