30-06-2015

Održana svečana promocija diplomiranih studenata FBT-a

Druga po redu svečana promocija diplomiranih studenata održana je danas na Fakultetu za biznis i turizam Budva u velikom amfiteatru „Akademije znanja“.

Održana svečana promocija diplomiranih studenata FBT-a | Radio Televizija Budva

Svečana ceremonija tradicionalno je započela intoniranjem studentske himne “Gaudeamus Igitur” u izvođenju profesorice solo pjevanja, Bojane Kukić.

Uz prisustvo porodice i prijatelja, nastavnog osoblja, turističke privrede i brojnih drugih zvanica diplomu “Bachelor-a menadžmenta u turizmu” primilo je 27 svršenih studenata treće godine, a diplomu “Specijaliste menadžmenta u turizmu” 8 studenata koji su završili četvrtu godinu studija.

Studentima je prvi čestitao Dekan Fakulteta, prof. dr Rade Ratković, koji je istakao da mu je: “Čast i zadovoljstvo da danas uoči prijema pete jubilarne generacije studenata našeg Fakulteta pozdravi 40-ak diplomiranih studenata druge generacije diplomaca na osnovnim i specijalističkim studijama Fakulteta za biznis i turizam Budva.“ Naglasivši da je riječ o zaista vrijednom i obimnom radu koji zaslužuje iskrene čestitke i energičan aplauz, Dekan je naveo da od 80 upisanih akademske 2012/13 godine danas diplomira oko 50%, dok su ostali u procesu finalizacije svojih ispita i završnih radova. U toku svog školovanja diplomci osnovnih akademskih studija su uspješno položili 39 ispita iz oblasti menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, plus 24 sedmice praktičnog rada u turizmu, a studenti specijalističkih studija još i 7 ispita, uključujući i samostalno urađeni istraživački specijalistički rad. Pored toga, studenti su učestvovali u više istraživačkih projekata Fakulteta, koji su javno promovisani.
Dekan je najavio neke od aktuelnih i budućih projekata Fakulteta koji se odnose na programe cjeloživotnog obrazovanja i internacionalizacije – putem koje će studenti Fakulteta po osnovu potpisanih sporazuma sa partnerskim institucijama steći kvalitetno međunarodno iskustvo.Na kraju Dekan se obratio partnerima i prijateljima iz turističkog sektora riječima: „Danas vam predstavljamo naših 40 zlatnih diplomaca. Oni u sebi nose znanje, vještine, hospitaliti duh, zdravu ambiciju i želju da im otvorite čarobna vrata fascinantne hospitaliti industrije i turizma, čiji ste vi uspješni i dokazani preduzetnici, menadžeri i promoteri. Vi znate, kao i mi, da je humani kapital, najveći kapital turizma i ugostiteljstva“. Parafrazirajući Petra Kočića i njegovu odu slobodi, Dekan je istakao da je „sve bez dobrih kadrova ništa, a ništa sa dobrim kadrovima postaje sve“ i završio je govor riječima: „Neka su vama i nama srećni 40 sjajnih diplomaca menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu!“

Pet studenata osnovnih studija završilo je Fakultet sa izvanrednim prosjekom preko 9,50, na sve tri godine. To su Suada Ličina (9,87), Vesna Vujović (9,83), Stefan Đurović (9,76), Anđela Knežević (9,64) i Marina Dinić (9,63). Za posebne zasluge Predsjednici Studentskog parlamenta i studentu generacije, Ličina Suadi, uručena je knjiga prof. dr. sc. Valda Galičića “Leksikon ugostiteljstva i turizma”. U ime studenata osnovnih studija, govor je održala Anđela Knežević, koja je tokom dvije godine obavljala dužnost studenta-člana Naučno-Nastavnog Vijeća na Fakultetu, te tokom svih godina osnovnih studija aktivno učestvovala u istraživačkim projektima koje je Fakultet sprovodio. Anđela se najprije u ime svojih kolega zahvalila svim profesorima i asistentima koji su ih kako je istakla “sa velikim strpljenjem, željom i smislom vodili kroz tri godine studija” i koji su ih “naučili da se nosimo sa odgovornostima koje sa sobom donosi život i na razne načine nam pokazali da zaista vrijedimo i možemo, te smo zbog toga danas ovdje – na odličnom pravom putu”. Anđela je zatim istakla zahvalnost “sjajnom timu generacije kojoj pripadam, generacije koja je uspostavila rad Studentskog parlamenta – prvog u istoriji Budve, generaciji koja je iznijela mnogobrojne projekte i iznad svega unosila radost i veselje u sve što je radila”.

Petoro studenata završili su jednogodišnje specijalističke studije sa visokim prosjekom od 9,50 i više. To su Marija Franeta (9,75), Nadežda Sredojević (9,62), Dragan Vulić (9,60), Tatijana Mandić (9,50) i Mirko Milovanović (9,50). U ime specijalista prisutnima se obratila Marija Franeta, koja je naglasila da joj je Fakultet omogućio primjenu stečenih znanja i vještina u praksi, te pozvala mlađe kolege da nastave sa usavršavanjem i da zajednički šire vidike vezane za turističku djelatnost.

Svečana proslava završena je koktelom u centralnom holu „Akademije znanja“.