22-10-2023

Održavanje kožnih cipela i čizma produžiće im period korišćenja

Da bi vaše čizme i posle nekoliko godina izgledale kao nove potrebno je da ih pravilno održavate.

Održavanje kožnih cipela i čizma produžiće im period korišćenja | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay


Sezona jesenjih kiša počinje. Patike i sandale odlažemo i vrijeme je za sezonu čizama. Vjerujemo da ste se već pripremili i obnovili vaš cipelarnik. Ukoliko vam je dosadilo da svake godine kupujete novi par, najbolje rješenje jeste da vašu kolekciju dopunite lijepim kožnim čizmama. Svi znamo da dobra i kvalitetna obuća nije jeftina. Stoga, moraćete malo da odriješite kesu, ali makar ćete biti sigurni da ćete i nekoliko narednih sezona nositi isti par.

Čišćenje

Ukoliko ste cio dan proveli hodajući u čizmama ono što obavezno morate da uradite po doslasku kući jeste da ih očetkate četkom koja ima meka vlakna. Ako se blato nakorilo na obući, pažljivo ga ostružite tupim predmetom, pazeći da ne oštetite ili ogrebete kožu. Blato ne smije dugo da se zadržava na vašim čizmama jer će se koža na taj način uništiti. Praljvštinu uvek otresite pre nego što uđete u kuću. Poslije četkanja, vaše čizme možete prebrisati i peškirom umočenim u sapunjavu vodu. Bitno je da čizmu dobro prebrišete i otklonite svu sapunicu.

Sušenje

Svu obuću, a najviše kožnu potrebno je zaštiti od kiše, snijega, blata i slanih mrlja. Prije nego što prvi put obujete vaše čizme poprskajte ih zaštitnim sprejem ili namažite kremom kako bi bile otporne na vlagu. Ukoliko vam obuća ipak pokisne, bitno je da ih sušite na sobnoj temperaturi, a ne na direktnom izvoru visoke temperature kao što je npr radijator. Obuću takođe ne treba sušiti ni na suncu pošto će na taj način izgubiti svoju boju.

Hidratacija

Koži je potrebna hidratacija kako ne bi izgubila sjaj. Može lako da se isuši s toga ju je potrebno s vremena na vrijeme hidrirati. To se uglavnom radi specijalnim kremama koje možete kupiti u prodavnicama obuća. Ukoliko to radite prvi put, namažite više od jednog sloja i ostavite čizme da prenoće kako bi koža lakše upila sredstvo. Ako primjetite da ste namazali previše kreme vašu obuću pažljivo prebrišite wc papirom.

Izvor: luftika.rs