16-01-2019

Oduzeli robu vrijednu oko 4,42 miliona eura

Službenici Uprave carina u prošloj godini oduzeli su robu vrijednu oko 4,42 miliona EUR i izdali 380 prekršajnih naloga.

Oduzeli robu vrijednu oko 4,42 miliona eura | Radio Televizija Budva

Iz Uprave carina Agenciji MINA su kazali da je oduzeto oko 41,09 miliona komada cigareta, vrijednih oko 4,12 miliona EUR.

"Po osnovu sumnje u povredu prava intelektualne svojine, privremeno je zadržano oko 10,01 milion komada robe, od čega je deset miliona komada cigareta", rekli su iz Uprave carina.

Kako su naveli, u prošloj godini najviše je bilo otkrivenih prekršaja u oblasti nelegalnog prometa akciznih roba, cigareta, rezanog duvana, alkoholnih i gaziranih pića.

Na osnovu tih zaplijena Uprava carina izrekla je 148 prekršajnih naloga i podnijela 25 krivičnih prijava nadležnom državnom tužilaštvu.

Kako su precizirali, prošle godine službenici Uprave carina su oduzeli robu u ukupnoj vrijednosti od 4.417.476 EUR.

"Izdato je 380 prekršajnih naloga. Oduzeto je ukupno 41.098.210 komada cigareta u vrijednosti od 4.124.662 EUR. Po osnovu sumnje u povredu prava intelektualne svojine, privremeno je zadržana roba u ukupnoj količini od 10.011.558 komada robe, od čega je dest miliona komada cigareta", naveli su iz Uprave carina.

Iz te institucije su kazali da je u cilju jačanja etike i integriteta u carinskoj službi, pored preventivnih mjera koje se prvenstveno odnose na edukaciju službenika, djelovano i represivnim mjerama.

Kako su naveli, protiv 20 službenika vođen je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

„Kroz sprovođenje disciplinskih postupaka, cilj nam je iskorjenjivanje neprofesionalnog rada i postupanja carinskih službenika, uz obezbijeđivanje pune nepristrasnosti i adekvatne pravne zaštite“, poručili su iz Uprave carina.

Kako su dodali, donijeta je i instrukcija o ocjenjivanju službenika i na taj način uveden je mehanizam kojim je moguće izvesti zaključak o realnom stanju rada službenika.

Iz Uprave carina su kazali da se prioriteti u njihovom radu odnose na kontinuirano usklađivanje zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

"Prioriteti se odnose i na razvoj informacionih sistema, olakšavanje međunarodne trgovine, pojednostavljenje i harmonizaciju carinskih procedura, zaštitu društva i bezbjednost carinskog područja, promovisanje fer, efikasnog i efektivnog prikupljanja prihoda i na razvoj i unaprjeđenje ljudskih resursa", rekli su iz Uprave.

Kako su naveli, aktivno će raditi na realizaciji projekta kojim će biti ispunjeni uslovi za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o olakšicama u trgovini robom, što je jedan od uslova za pridruživanje EU.

Iz Uprave carina su ocijenili da je pristupanje Crne Gore konvencijama od višestrukog značaja, jer će crnogorskim privrednicima omogućiti da postanu konkurentniji na evropskom tržištu, a biće povećan i broj tranzita kroz Crnu Goru, što će uticati na porast prihoda.

»Tokom tog projekta biće razvijena aplikacija za tranzit, kompatibilna sa evropskim Novim kompjuterizovanim sistemom (NCTS), koja će omogućiti kompletnu razmjenu podataka u elektronskom obliku«, naveli su iz Uprave carina.

Kako su objasnili, primjena NCTS sistema podrazumijeva elektronsko praćenje postupka tranzita, što omogućava brži protok robe i kraće vrijeme potrebno za obavljanje carinskih procedura, a time i uštedu vremena i troškova za privrednike, koji neće više biti u obavezi da na graničnim prelazima angažuju špeditere za podnošenje tranzitnih deklaracija i garancije za obezbjeđenje carinskog duga.

»Tranzitni postupak će se obavljati jednom elektronski podnijetom tranzitnom deklaracijom i jednom garancijom, koje će važiti tokom cijelog prevoza robe, u državama potpisnicama konvencija, sve do odredišta«, precizirali su iz Uprave carina.

Kako su naveli, nastaviće da unaprjeđuju IT sisteme za podršku sprovođenju pojednostavljenih postupaka, koji su značajni za privredu, u smislu skraćivanja vremena i smanjenja troškova za sprovođenje carinskih postupaka.

»Nastavićemo da jačamo kapacitete u oblasti bezbjednosti, uz kontinuiranu podršku Evropske Unije (EU), u cilju postizanja efikasnijih i efektivnijih kontrola zasnovanih na elektronskom sistemu za upravljanje rizikom«, kazali su iz Uprave carina.

Oni su poručili da borba protiv carinskih prevara i prekograničnog kriminala ostaje jedan od ključnih prioriteta u njihovom radu.

Svi ti prioriteti, kako su rekli iz Uprave carina, u korelaciji su sa obavezama na ispunjavanju zahtjeva iz Poglavlja 29 - Carinska unija i Poglavlja 24 - Pravda, sloboda, bezbjednost.

Kako su kazali, ljudske resurse posmatraju kao stub razvoja te institucije, kao njenu osnovnu i najveću vrijednost.

„Posebnu pažnju posvetićemo sistemskom razvoju ljudskih resursa, povećanju produktivnosti zaposlenih, unaprjeđenju sistema odabira pri zapošljavanju, analizi zaposlenih, sistemu podsticajnih programa, razvoju i edukaciji, ponašanju zaposlenih, pravnoj regulativi“, naveli su iz Uprave carina.

Na pitanje u kojim oblastima u radu Uprave carina je potrebno najveće unapređenje, iz te institucije su odgovorili da glavni izazov predstavlja implementacija brojnih i kompleksnih IT sistema.

»U cilju modernizacije informacionog sistema i obezbjeđivanja bespapirnog poslovanja, interkonektivnosti i interoperabilnosti sa EU sistemima radićemo na jačanju administrativnih IT kapaciteta i ispunjavanju finansijskih preduslova za ovako zahtjevne projekte«, zaključili su iz Uprave carina.