03-03-2021

Odžić: Za sada ne pritiskamo privrednike da plaćaju prispjele dažbine

Kada je u pitanju pomoć privrednicima Opština Budva za sada nema precizan plan. Vidjećemo kako će se odvijati predsezona i sezona, pa u skladu sa tim djelovati i donositi odluke koje predlaže predsjednik a usvaja skupština, kazao je za portal RTV Budva Petar Odžić, sekretar Sekretarijata za finansije.

Odžić: Za sada ne pritiskamo privrednike da plaćaju prispjele dažbine | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Uskoro će mjesec kako je život u Budvi praktično zaustavljen. Epidemiološke mjere su zaključale mnoge privredne djelatnosti i vaspitno obrazovne ustanove sa ciljem da se suzbije širenje korona virusa.

Trpljenje i solidarnost građana i privrednika urodilo je plodom, pa se poslednjih dana bilježi znatno manji broj oboljelih. Sva se nada polaže u nastupajuću sezonu od koje se očekuje da bude bolja od prošlogodišnje kako bi se naknadili finansijski gubitci.

Zbog izostanka prihoda i teške situacije najglasnije su negodovali ugostitelji koji su tražili od Opštine Budva da im se omogući umanjenje cijena zakupa terasa i objekata za naredni period.

“S obzirom da ne znamo kakao će se odvijati ovogodišnja sezona za sada nemamo precizan plan pomoći lokalnoj privredi. Ako predsezona bude kasnila ili je ne bude bilo naravno da ćemo razmatratri sve zahtjeve, pa i ove koje su iznijeli ugostitelji i u skladu sa mogućnostima izlaziti u susret. U tom slučaju zvanični predlagač odluke bi bio predsjednik Opštine koje bi se usvajale u Skupštini.”, kazao je Odžić.


Foto: Portal, RTV Budva

Odžić je napomenuo da ne očekuje težu godinu od 2020. i istakao da je Opština lani na više načina pomogla lokalnim privrednicima.

“Samim tim što smo dosta nameta isključili i umanjili, poput lokalnih komunalnih i administrativnih taksi, oslobodili ih naknada za puteve, članskih doprinosa i tako dalje. Što se tiče poreza na nepokretnost koji se naplaćuje po osnovu posjedovnog lista nepokretnosti tu smo imali sluha u prošloj godini i gotovo da nismo prinudno naplaćivali porez, već smo pustili da se privreda oporavi i tako podnijeli jedan dio tereta zajedno sa privrednim subjektima.

U junu će biti jasnija slika o tome koliko će biti ugrožena sezona, pa će na osnovu datih okolnosti lokalna samouprava djelovati, te razmotriti načine pomoći privrednicima.

“Radićemo u saradnji sa Ministarstvom finansija od kojeg očekujemo značajniju pomoć, jer od sezone u Budvi više koristi i prihoda od dažbina ima država nego lokalna samouprava“ , zaključio je Odžić.

J.M.