04-04-2024

Oko 450 budvanskih mališana očekuje sistematski pregled za upis u školu, roditelji koji nijesu zakazali da to učine

Od ponedjeljka u budvanskom Domu zdravlja na odjeljenju Pedijatrija svakodnevno se obavljaju sistematski pregledi budućih đaka prvaka, prema riječima pedijatra dr Veselina Vušurovića do kraja ovog mjeseca biće pregledano 450 mališana koji ove godine navršavaju šest godina.

Oko 450 budvanskih mališana očekuje sistematski pregled za upis u školu, roditelji koji nijesu zakazali da to učine | Radio Televizija Budva

Upisu djece u prvi razred osnovne škole predhodi obavezan pregled kod izabranog pedijatra, a što se podrazumijeva pod sistematskim pregledom otkrio nam je dr Vušurović.

"Pregled zahtijeva mjerenje težine i visine, arterijski pritisak, organski sistem za disanje, rad srca, periferni pulsevi, krvotok, stomak, uho, spoljašnji ušni kanal i bubna opna, ždrijelo, krajnici, lokomotorni sistem, jer se tada otkrivaju prve deformacije kičmenog stuba i upućuje se dijete na oftamolaški pregled koji je obavezan prije početka nastave", ističe on.

Ukoliko rodietlji imaju nedoumice da li je potreban dodatna laboratorisjka analiza dr odgovara:

"Nakon toga pristupa se vakcinaciji, nakon pregleda se na osnovu djetetovog kartona procjenjuje da li je bolovalo od hroničnih bolesti da li ima neki drugi zdravstveni problem pa se u skaldu sa tim kod neke djece traže dodate analize", objasnio je dr Vušurović.

Pred polazak u školu prvaci primaju drugu dozu MMR-a.

"Moram da kažem da je odziv odličan, sva djeca koja su pregledana i koja su bila zdrava primila su vakcinu niko nije odbio", istakao je on.

Oko 450 budućih đaka prvaka trebalo bi da obavi pregled, pa se mole roditelji i staratelji koji do sada nijesu zakazali sistematski da to urade kod izabranog pedijatra.