01-09-2022

Opada broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda

Broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda bolesti prijavljenih na globalnom nivou nastavio je da opada skoro svuda u svijetu, što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) na današnjem brifingu opisala "poželjnim padom".

Opada broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda | Radio Televizija Budva

Opada broj novih infekcija (Pixabay, ilustracija )

Zdravstvena agencija UN saopštila je da je prošle nedjelje prijavljeno 4,5 miliona novih infekcija korona virusom, što je manje nego prethodne nedjelje. Broj smrtnih slučajeva je takođe pao i to 13 odsto, te je umrlo 13.500 pacijenata. SZO je saopštila da je broj zaraženih korona virusom opao svuda u svijetu, dok je broj smrtnih slučajeva smanjen svuda osim u jugoistočnoj Aziji, gdje je 15 odsto veći, i u zapadnom Pacifiku.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da sa početkom zime na sjevernoj hemisferi i mogućom pojavom opasnijeg soja korona virusa, stručnjaci očekuju rast hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Gebrejesus je rekao da su stope vakcinacije, čak i u bogatim zemljama, i dalje preniske, napominjući da 30 odsto zdravstvenih radnika i 20 odsto starijih osoba još nije primilo vakcinu.