24-01-2018

Opština Budva podstiče uključivanje mladih žena u digitalni svijet

Opština Budva je potpisala ugovor za projekat FY4ICT u okviru Erasmus plus programa koji finansira Evropska komisija.

Opština Budva podstiče uključivanje mladih žena u digitalni svijet | Radio Televizija Budva

Kako se navodi u saopštenju, projekat FY4ICT će trajati naredne dvije godine, a ima za cilj da edukuje i motiviše mlade žene iz Crne Gore i BIH da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija.

Polazna osnova za pokretanje ovog projekta je studija Evropske komisije koja je pokazala da se ulaskom sve većeg broja žena na tržište digitalnih poslova može značano povećati BDP jedne zemlje. Pored toga, žene koje rade u ICT sektoru, zarađuju oko 9% više od žena koje rade na sličnim pozicijama van sektora informacionih tehnologija.

Uključivanje mladih žena u digitalni svijet stoga je od izuzetne važnosti. Mlade žene bi trebalo da budu ravnopravni igrači u usmjeravanju našeg digitalnog svijeta i važno je da promovisanje prednosti rada u ICT sektoru (fleksibilnost, veće plate, dobre i raznolike mogućnosti zapošljavanja) bude podstaknuto što ranije u karijeri.

Opština Budva će tokom trajanja FY4ICT projekta delegirati po 10 učesnica koje će imati priliku da otputuju u zemlje partnera na ovom projektu (Slovenija, Bugarska, BiH) gdje će učestvovati u brojnim radionicama, školama i aktivnostima kao što su debate, simulacije i slično.

Projekat se zasniva na neformalnom učenju, kao i na učenju putem razmjene iskustva iz najboljih praksi zemalja Evropske unije. Sve predviđene aktivnosti sadrže inovativne oblike učenja.

Iz Opštine ističu da će učesnice imati priliku da rade na zajedničkim projektima sa svojim vršnjakinjama iz Evropske unije, da saznaju o novim događajima i inovacijama u različitim oblastima ICT-ija, kao i da otkrivaju različite kulture i uče se timskom radu u multikulturalnom okruženju. Na taj način, osim sticanja internacionalnih znanja i vještina, učesnice će imati priliku da se razvijaju putem stvaranja sopstvenih liderskih i preduzetničkih sposobnosti.

Posebnu korist za učesnice projekta predstavljaće i širenje mreže kontakata i prijateljstava sa vršnjakinjama iz Evropske unije i regiona. Za uspješno učestvovanje u projektu polaznice će dobiti internacionalne sertifikate.

Projekat je, takođe, i od šireg društvenog značaja koji se ogleda u podsticanju stvaranja motivisane i obrazovane omladine u ženskoj populaciji koji doprinosi ostvarivanju bržeg ekonomskog prosperiteta putem šireg angažovanja žena, naročito u sektoru informacionih tehnologija.

Na ovom projektu partneri Opštine Budva su Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak, Mostar BIH, Inovaciono preduzetnički centar – TEHNOPOLIS, Nikšić, Inovacioni centar, Banja Luka, Institut modernih tehnologija u Crnoj Gori, Podgorica, Bugarski centar za žene u tehnologiji, Sofija, Bugarska i VEDOMA, Zavod za razvoj znanja i poduzetništva, Ceršak, Slovenija, zaključuje se u saopštenju.