06-12-2018

Opština Budva vratila dug – uplaćen novac za zvono crkve Svetog Ivana

Opština Budva uplatila je 14.300 eura na račun Kotorske biskupije, namijenjenih crkvi Svetog Ivana, koliko je koštalo izlivanje centralnog zvona od bronze za gradski sat na visokom zvoniku ove najreprezentativnije budvanske starogradske crkve.

Opština Budva vratila dug – uplaćen novac za zvono crkve Svetog Ivana | Radio Televizija Budva

Time je, nakon gotovo pune decenije, izmirena obaveza koju je Opština na sebe preuzela i stavljena tačka na još jedno u nizu obećanja koje su ranije gradske vlasti dale, a nijesu ispoštovale, pišu Vijesti.

Predsjednik Opštine Budve Dragan Krapović je početkom godine, nakon što mu je predočeno da postoji dug prema starogradskoj crkvi, obećao da će Opština uplatiti novac za izlivanje zvonika.

Na zvoniku izlivenom 2008. u italijanskoj Padovi, teškom 880 kilograma ugravirano je ime Opštine Budva, kao glavnog donatora. Katolička crkva je nakon dobijanja zelenog svjetla od Opštine da će donirati centralno od tri zvona, naložila njegovo izlivanje.

Zvono koje već godinama unazad na svakih sat javlja tačno vrijeme, a koji je glavno obilježje Staroga grada, nije plaćano.

Mediji su ranije objavile da se biskup kotorski Ilija Janjić pismeno počektom aprila 2008. obratio Opštini Budva i tadašnjem gradonačelniku Rajku Kuljači sa molbom za pomoć da gradska uprava učestvuje u nabavci centralnog zvona za gradski sat.

On je predložio da Opština pokloni crkvi Svetog Ivana jedno od tri zvona, koje bi služilo i za gradski sat, a o kojem je do Drugog svjetskog rata vodila brigu Opština.

Opština se tada oglušila i nije ni odgovorila Katoličkoj crkvi, da bi u julu 2008. iz kotorskog Ordinarijata ponovo uslijedila molba lokalnoj upravi da im odgovori prihvataju li da budu donatori. Opština je tada prihvatila da bude donator zvona.

U Padovi su izlivena tri zvona za Crkvu Svetog Ivana. Osim centralnog od 880 kilograma, izlivena su i dva manja od 650 i 450 kilograma, a ukupna cijena je bila 32.175 eura.