20-09-2020

Opštine Kotor i Budva nemaju usvojene prostorno-urbanističke planove

Crna Gora je potpuno spremna za nove investicije, s obzirom da je pokrivenost njenog prostora prostorno urbanističkim planovima (PUP) dostigla 96,6 odsto, pišu Dnevne novine, a samo opštine Kotor i Budva nemaju usvojene prostorno-urbanističke planove u ovom trenutku.

Opštine Kotor i Budva nemaju usvojene prostorno-urbanističke planove | Radio Televizija Budva

Pošto će PUP Kotora uskoro biti operativan, pokrivenost crnogorskog prostora planovima porašće na 99,1 odsto, pokazao je izvještaj o realizaciji Strategije razvoja građevinarstva do ove godine.

“U dijelu pokrivenosti prostora Crne Gore prostorno-urbanističkim planovima, sa 28 odsto prije deset godina postiglo se 96,6 odsto pokrivenosti”, navodi se u izvještaju koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

U prethodnim godinama glavni razlog nedostatka većih investicija u građevinarstvu, ali i većih gradskih prihoda po tom osnovu, bio je nedostatak prostorno-urbanističkih planova.

Samo opštine Kotor i Budva nemaju usvojene prostorno-urbanističke planove u ovom trenutku.

“Opština Kotor je pripremila Nacrt prostorno-urbanističkog plana i sprovela javnu raspravu, pa je za očekivati da procenat pokrivenosti teritorije Crne Gore do usvajanja ovog izvještaja poraste na 99,1 odsto”, navodi se u dokumentu.

U izvještaju se precizira da je po obimu i važnosti za unapređenje pravno-institucionalnog okvira posebno važno uvođenje sistema Jedan šalter u oblasti izgradnje objekata usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Vlada je krajem maja pokrenula veliki projekat izrade Plana generalne regulacije Crne Gore. Izrada Plana koštaće čak dva miliona EUR.

Radi se o planskom dokumentu kojim se detaljnije određuju ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Crne Gore, uz uvažavanje specifičnih potreba koje proističu iz regionalnih posebnosti.

U pitanju je, uz Prostorni plan do 2040. godine, najvažniji planski dokument za socio-ekonomski razvoj Crne Gore, a projekat bi trebalo da bude okončan u naredne dvije godine.