24-02-2021

Opštinski tim predlaže dozvolu rada za manje ugostiteljske, uslužne i zanatske djelatnike

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju sa posebnim osvrtom na prethodnih 15 dana.

Opštinski tim predlaže dozvolu rada za manje ugostiteljske, uslužne i zanatske djelatnike | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels, Ender Vatan

Nakon uvođenja posebnih mjera od strane Ministarstva zdravlja i mjera Opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje, broj oboljelih od virusa COVID-19 je u blagom opadanju. Uvedene mjere od strane nadležnih državnih organa su dale pozitivne rezultate, ali zdravstvena situacija je i dalje zabrinjavajuća.

Trenutno je u Budvi 769 oboljelih, što je približno broju inficiranih koji je na dan 10.02.2021. godine iznosio 830.

"Obzirom na trenutno poboljšanje i dalje postoji opasnost od širenja infekcije COVID-19, a sama činjenica da je shodno stopi kumulativne incidencije Budva i dalje u crvenoj zoni, da je broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika među najvećima u Crnoj Gori, što procentualno izraženo čini dio od 10% od ukupno oboljelih u Crnoj Gori. Imajući u vidu navedeno Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje predlaže Ministarstvu zdravlja, IJZCG i Savjetu za borbu protiv koronavirusa da se posebne mjere za Opštinu Budva produže i u narednih 15 dana, a koje se odnose na lockdown (zaključavanje). Predlažemo mjeru da se za ugostiteljske, uslužne i zanatske djelatnosti koje imaju manji broj zaposlenih dozvoli rad pod uslovom da se strogo poštuju propisane mjere, boravak 1 korisnika usluga na 10m2, uz držanje distance i nošenje zaštitne maske", navodi se u saopštenju.

Od nadležnih državnih organa se očekuje da po prispijeću najavljenog kontigenta vakcina Budva bude među prvim gradovima, u kojima će se započeti sa vakcinacijom kako prioritetnih grupa tako i opšte populacije.

"Pozivamo Ministarstvo zdravlja da uvažavajući epidemiološku situaciju u Budvi kao i veliko procentualno ušešće broja inficiranih u ukupnom broju u Crnoj Gori, opredijeli odgovarajući broj vakcina za građane Budve kako bi se kroz proces imunizacije došlo do poboljšanja epidemiološke situacije", zaključuje se u saopštenju Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Opštinski Tim za zaštitu i Spašavanje apeluje na građane, preduzetnike i pravna lica da se pridržavaju donijetih mjera i zakona, te na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv širenja koronavirusa.