23-05-2021

Optimistične najave za boravak turista u privatnom smještaju

Trenutne najave za boravak turista u privatnom smještaju u Crnoj Gori su optimistične, iako se očekuje neizvjesna sezona puna iznenađenja.

Optimistične najave za boravak turista u privatnom smještaju | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja u Crnoj Gori, Branka Džoganović, kazala je da su trenutne najave optimistične i da interesovanje turista i turističkih agencija postoji, što je posebno dobro u završnoj fazi priprema.

„Krajnje odgovorno smo pristupili pripremama i već mjesecima, u teškim, da ne kažem nemogućim uslovima, pokušavamo da budemo na visini zadatka. Zavisno od vrste smještaja, očekivanja i predviđanja su različita. Izdavaoci sa kapacitetima za individualne goste su fleksibilniji i cijeli ovaj period su mogli da odrade po neku rezervaciju da pokriju barem osnovne troškove“, rekla je Džoganović agenciji Mina-business.

Ona je navela da izdavaoci koji imaju objekte za organizovane grupe, a godinama su sarađivali sa poznatim turoperatorima, do prije par dana nijesu znali da li će obnoviti ugovor ili neće.

„Sa druge strane, agencije koje inače organizuju grupne posjete Crnoj Gori, do pred sami polazak iz matične zemlje ne znaju da li će moći krenuti i u kojem broju. Tako da nema nekog planiranja, više smo u očekivanju i iščekivanju“, dodala je Džoganović.

Na pitanje sa kojih tržišta izdavaoci privatnog smještaja očekuju najviše gostiju, Džoganović je odgovorila da se, ako se pođe od promotivnih aktivnosti institucija sa državnog i lokalnog nivoa, očekuju gosti iz regiona, Ukrajine i Bjelorusije.

„Ako pogledamo naše bukinge, koji još nijesu definitivno potvrđeni, imaćemo i goste sa zapadnog tržišta, Amerike i Rusije. Slobodni granični prelazi, jasni protokoli, dobra dinamika vakcinacije, mogućnost liječenja o trošku države za kovid oboljele i besplatan PCR test, ako je potreban za povratak u matičnu državu, su faktori koji će značajno uticati da se neko odluči za nas“, smatra Džoganović.

Ona je saopštila da dosta zavisi i od epidemiološke situacije u matičnim zemljama turista i u državama kroz koje prolaze.

„Biće neizvjesno, ovo je sezona iznenađenja i zato jedino što možemo je da budemo spremni i dočekamo sve one koji budu mogli da dođu“, navela je Džoganović.

Na pitanje kakve će biti cijene u privatnom smještaju, Džoganović je odgovorila da se one već par godina unazad koriguju.

„Mislim da smo u tom dijelu sigurno prilagođeni aktuelnoj situaciji. Uporedo, sa druge strane, dosta se poradilo na kvalitetu. Značajan dio toga što su gosti navodili kao nedostatak, izdavaoci smještaja su, u skladu sa mogućnostima, unaprijedili“, saopštila je Džoganović.

Ona je navela da će, što se tiče ponude, poraditi na autentičnosti.

„Iskoristićemo mogućnost da povežemo gradski centar sa domaćinstvima u zaleđu i tako gostima omogućimo puni doživljaj našeg gostoprimstva. Omogućićemo dostavu organskih proizvoda na adresu. Takođe, više autentičnih detalja koji su djelo naših rukotvoraca, naći će svoje mjesto u apartmanima na crnogorskom primorju. Za bolje upoznavanje okoline, pored organizovanih individualnih i grupnih izleta sa vodičem, imaćemo i self drive ture“, najavila je Džoganović.

Prema njenim riječima, izdavaoci su spremni da ove godine pokažu turistima sva ona mjesta u okruženju koja su i sami otkrili tokom kovid karantina.

„Ako uzmemo u obzir podatak da se u redovnim uslovima u privatnom smještaju, od ukupnog broja noćenja na godišnjem nivou, realizuje oko 70 odsto, a da je zanemarljiv broj izdavaoca smještaja koji sarađuju sa turističkim agencijama ili obrnuto, možemo zaključiti da je došlo do neke greške u koracima. Imamo sad priliku da zajedno to ispravimo“, smatra Džoganović.

Ona je saopštila da je ukupna baza privatnog smještaja u Crnoj Gori veliki potencijal.

„Sigurno bi, umjesto sa nekom virtuelnom platformom, radije sarađivali sa turističkom agencijom koja bi nam pomogla da kreiramo i plasiramo aranžman. U tom dijelu smo otvoreni za saradnju i vidimo dalji razvoj našeg poslovanja“, rekla je Džoganović.

Na pitanje da li smatra da bi država mogla izdašnije da pomogne izdavaoce privatnog smještaja u Crnoj Gori, Džoganović je odgovorila da su želje jedno, a mogućnosti drugo.

„Izdavaoci privatnog smještaja su odavno ostavljeni po strani, brojna su pitanja koja treba rješavati i to nije moguće za par mjeseci. Dobro je što smo započeli dijalog i što se slažemo oko ključnih stvari na kojima treba raditi“, kazala je Džoganović.

Ona je podsjetila da je država pripremila program turističkih vaučera za zdravstvene i prosvjetne radnike kao podršku privatnom smještaju, ali da je, zbog administrativnih prepreka na koje su izdavaoci na vrijeme ukazivali, a koje nijesu riješene ni do danas, mali broj njih uspio da se prijavi.

„Izdavaocima ne može da pomogne jednokratna finansijska pomoć i zato na tome nijesmo ni inisistirali. Za privatni smještaj treba temeljan, sveobuhvatan, podsticajni, razvojni program i dugoročna strategija, zatim olakšice na lokalnom nivou i organizovana sistemska podrška za kreiranje ponude i promociju iste“, poručila je Džoganović.

U tom dijelu, kako je rekla, mogu biti zadovoljni brojnim preduzetim aktivnostima u prethodnom periodu kojima je poslata jasna poruka da je Crna Gora otvorena i bezbjedna destinacija.

„Sad je važno da odradimo sezonu zbog svih nas, ali sigurno će se od jeseni morati konkretno rješavati problemi koje smo dostavili u našim zahtjevima. Mora se raditi na olakšicama, pojednostavljivanju procedura, edukaciji“, tvrdi Džoganović.

Ona je, govoreći o vakcinaciji, kazala da turisti žele da dođu u sigurnu destinaciju, ali da, sa druge strane, nije mali broj onih gostiju koji ne žele da se vakcinišu.

„Mi vakcinacijom šaljemo poruku da smo bezbjedni za druge, ali isto nam je važno da zaštitimo i sebe. Što se tiče članova našeg Udruženja koji su u svim gradovima Crne Gore, procenat onih koji su se već vakcinisali je 70 odsto, onih koji to planiraju 23 odsto, dok anitijela ima tri odsto“, precizirala je Džoganović.

Ona je saopštila da je 83 odsto članova Udruženja u toku sa kovid protokolima.

„Da napomenem još da smo kampanjom intenzivirali i prijavu za oznaku Safe Travels, za koju su se do sada uglavnom prijavljivali hoteli i agencije. Sudeći po interesovanju, vjerujem da će značajan broj izdavaoca ispuniti uslove za dobijanje ove oznake u narednom periodu“, rekla je Džoganović.

Ona je, na pitanje šta bi preporučila svim izdavaocima privatnog smještaja, kazala da je prethodni period bio težak i da ih je iscrpio i finansijski i emotivno.

„Zahvaljujući predivnoj prirodi zemlje u kojoj živimo i optimizmu koji nosimo u sebi, u prilici smo da i drugima prenesemo ovo blago i pomognemo im da napune svoje baterije i vrate se kući jači i srećniji“, kazala je Džoganović.

Ona je izdavaocima savjetovala da odrede ciljnu grupu, vode računa o kvalitetu sadržaja koji predstavlja njihov objekat i budu umjereni i objektivni po pitanju cijena.