16-03-2021

Osmić: Građani vole da kupuju online

Ivica Osmić je trgovac sa višegodišnjim iskustvom. U najtežem periodu za bilo kakve poslovne uspjehe, u vrijeme kovid pandemije i strogih mjera koje su zaključale privredu, on je našao način da opstane na tržištu. Nije gubio nadu, bio je uporan i domišljat pa sada ubira plodove razrađene online trgovine.

Osmić: Građani vole da kupuju online | Radio Televizija Budva

Foto: privatna arhiva


Vaš posao ste uspješno razradili online ? Kako ste to uspjeli?

Znate kako trgovci su uvijek bili snalažljivi ljudi. S obzirom da je jako teška situacija zbog pandemije koja nas je zadesila, jako je teško poslovati i planirati bilo šta. Ali eto zahvaljujuci internet prodaji našli smo način da koliko toliko možemo da poslujemo.

Da li je na početku bilo teško, kako ste zainteresovali kupce i na koji način ste promovisali svoju ponudu?

Pa znate kako, s obzirom da sam dugo u ovom poslu, internet ili online prodaja je nešto što je postala svakodnevnica i navika. Mogu slobodno reći da je to poslednja revolucija koja se desila u trgovini. Tako da sam se potrudio da to iskoristim na najbolji mogući način.

Kazali ste da sebe podsjećate na nekog poštara koji svakodnevno raznosi pošiljke po gradu , dakle možemo zaključiti da građanima nije problem online trgovina?

Iskren da budem i nije, online prodajom sam počeo da se bavim prije nekoliko godina uporedo sa mojim poslom i to je u početku više bilo "ispipavanje terena", ali sam znao da će to vremenom da zaživi. Online prodaja dosta pomaže u prezentaciji proizvoda što je kupcima itekako interesantno i dostupno, pogotovo u ovako složenim okolnostima.

Da ponekad se osjećam tako, ali moram da priznam da je jako interesantno. Naravno tu se moramo itekako paziti, kada to kažem mislim na pridržavanje mjera : nošenje maske , rukavica i sve ostalo... Što se tiče gradjana, sa njima je lako, vidim da je to postala svakodnevnica i navika da trguju preko interneta i da je to odavno kod nas zaživjelo. Vole da kupuju iz kuće, to im je udobno.


Foto: privatna arhiva

Šta se najviše kupuje?

Što si tiče prodaje tu nema pravila, medjutim pošto smo mi bazirani na dječiji program (igračke,balone,edukativni program) uglavnom najviše se traži rodjendanski program, npr. Puzzle, kockice, bojanke...Uglavnom sitnije stvari.

Da li je ova situacija sa pandemijom za vas bila na neki način izazov i čemu vas je naučila?

Pa sigurno. Mislim da nas je sve naučila i da smo svi izvukli neke pouke. To je pokazatelj da u budućnosti moramo pametno da radimo i da se na neki način više osiguramo.

Očekujete li pomoć države?

Ne očekujem pomoć države. Iskren da budem nisam ni tražio pomoć.
Uz svo uvažavanje oslanjam se isključivo na svoj rad.

Šta biste poručili svojim kolegama, kako da njihovi biznisi opstanu?

Teško je bilo koga posavjetovati u ovom teškom vremenu.
Svi mi koji se bavimo trgovinom moramo biti uporni. Jedan od najboljih načina u ovim teškim vremenima je da svoju prodaju ili usluge prezentuju preko interneta i da se što više reklamiraju.


J.M.