17-10-2018

Ostajemo bez piva?

Stotine miliona ljubitelja piva širom planete mogli bi da ostanu bez omiljenog pića za svega nekoliko decenija, pošto usevi biljaka od kojih se pravi nestaju zbog globalnog zagrijevanja.

Ostajemo bez piva? | Radio Televizija Budva

Posle prošlonedeljnog izveštaja Ujedinjenih nacija, dodatna istraživanja pokazala su da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uslove u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva – Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis Nejčer planet (Nature Planet).

U novoj studiji koju je vodio Vi Si, naučnik sa Univerziteta u Pekingu, navodi se najmanje pet modela koji pokazuju kako bi ekstremni vremenski uslovi, koji uključuju toplotne talase i suše, mogli da smanje prinos ječma od tri do 17 odsto, a to bi neizbježno uticalo na pivopije širom svijeta.

Istraživači su izračunali da bi potrošnja piva mogla opasti za trećinu u Irskoj, Belgiji i Češkoj, za četvrtinu u Velikoj Britaniji i za devet odsto u Kini, najvećem svjetskom potrošaču.

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svijetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbježno uticalo na cijenu. Porast cijena mogao bi da varira za od četiri do 20 dolara po pakovanju od šest limenki.