24-06-2014

Osumnjičeni za podstrekavanje aktiviranja eksplozivne naprave lišen slobode

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova – Centra bezbjednosti Podgorica su, preduzimajući policijske mjere i radnje, identifikovali i danas, 24. juna 2014. godine, lišili slobode V.R. (28), rođenog u Kotoru, nastanjenog u Budvi, zbog sumnje da je počinio krivično djelo podstrekavanje u vezi sa krivičnim djelima izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Osumnjičeni za podstrekavanje aktiviranja eksplozivne naprave lišen slobode | Radio Televizija Budva

Policijske aktivnosti, preduzete u prethodnom periodu, upućuju na sumnju da je V.R. tokom januara 2014. godine, dok se nalazio u Istražnom zatvoru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, podstrekavao N.V. (21) iz Podgorice da aktivira eksplozivnu napravu – ručnu bombu M 75 u dvorištu kuće, vlasništvo M.I, koja se nalazi u naselju Zagorič u Podgorici.

V.R. je, kako se sumnja, osmislio i organizovao izvršenje krivičnog djela, kao i za njegovo izvršenje platio izvjesnu sumu novca N.V, dok je N.V. radi izvršenja ovog KD dalje angažovao R.V. (21) iz Podgorice.

Osumnjičeni V.R. će danas, uz krivičnu prijavu, biti priveden zamjeniku Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.

Podsjećamo da su službenici CB Podgorica, 28. januara 2014. godine u jutarnjim časovima, lišili slobode N.V. i R.V, zbog osnovane sumnje da su istog dana počinili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Službenici CB Podgorica su, odmah po saznanju da je tog dana oko 00,45 časova aktivirana eksplozivna naprava u dvorištu kuće – vlasništvo M.I, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju događaja. Od dejstva eksplozije je nastupila materijalna šteta na kući oštećenog.

Naime, službenici CB Podgorica su preduzeli opsežne aktivnosti, u okviru kojih su, brzom i efikasnom akcijom, nedaleko od mjesta eksplozije, lišili slobode N.V. i R.V.

Policijski službenici su na licu mjesta izvršili uviđaj, a izuzete tragove i predmete su uputili Forenzičkom centru radi vještačenja.

Kriminalističkom obradom došlo se do sumnje da je N.V. aktivirao ručnu bombu u dvorištu kuće M.I, dok ga je R.V. čekao u vozilu sa kojim su potom pobjegli sa lica mjesta.

Nakon lišenja slobode N.V. i R.V. su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom državnom tužiocu na dalju nadležnost.