11-01-2024

Osumnjičeni za “Tunel” izlaze na slobodu

Vrhovni sud odbio je produženje pritvora za Katarinu Baćović, Ivicu Piperovića, Nikolu Milačića i Marijana Vuljaja u slučaju "Tunel", saopšteno je iz tog suda.


Foto: Vlada Crne Gore/arhiva

“Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sudije Zorana Šćepanovića kao predsjednika vijeća i sutkinja Vesne Vučković i Milenke Seke Žužić kao članica vijeća odbilo je predlog za produženje pritvora protiv okrivljenih Baćović, Piperoviča i Milačića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa i sprječavanje dokazivanja putem pomaganja. Protiv okrivljenih Baćović i Milačić i zbog osnovane sumnje da su izvršili i krivično djelo falsifikovanje isprave, i protiv okrivljenog Vuljaja zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”, saopštio je Vrhovni sud.

Vrhovni sud je napomenuo da prema odredbi čl.177 st. 3 Zakonika o krivičnom postupku pritvor, koji je trajao tri mjeseca, Vrhovni sud može produžiti najduže za još tri mjeseca za krivična djela za koja je propisana kazna zatvora preko pet godina iz važnih razloga i to na obrazloženi predlog državnog tužioca.

"Ova odredba podrazumijeva da je teret dokazivanja potrebe za daljim trajanjem pritvora na državnom tužiocu i da njegov predlog u tom smislu mora da sadrži činjenice i okolnosti koje opravdavaju postojanje osnovane sumnje o izvršenom krivičnom djelu i pritvorskih razloga zbog kojih se pritvor može odrediti odnosno produžiti", kazali su iz Vrhovnog suda.

Kako dalje navode, po nalaženju Vrhovnog suda Crne Gore u predlogu za produženje pritvora se ne navodi za koje krivično djelo se u konkretnom traži produženje pritvora protiv okrivljenih niti se pak navodi za koji vremenski period se traži produženje pritvora, kao ni činjenice koje idu u prilog produženja pritvora.

"Imajući u vidu da se okrivljenima K.B., I.P. i N.M. stavlja na teret da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje iz čl. 401 st. 2 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore za koje je propisana kazna zatvora do dvije godine, sprječavanje dokazivanja putem pomaganja iz čl. 390 st. 2 u vezi sa čl. 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, okrivljenima K.B. i N.M. da postoji osnovana sumnja da su izvršili i krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl. 412 st. 2 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina, a okrivljenom M.V. da postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela iz čl. 387 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina, to ovim optuženim za navedena krivična djela ne postoji zakonska mogućnost da se na osnovu čl.177 st.3 Zakonika o krivičnom postupku traži produženje pritvora", poručuju iz Vrhovnog suda.

Ni četiri mjeseca od kako je u centru Podgorice otkriven tunel koji je vodio od stana zgrade u Njegoševoj 12 do depoa Višeg suda, nije sasvim poznato šta je ukradeno. Još se ne zna ni ko su nalogodavci i finansijeri ovog kriminalnog poduhvata.


(Portal RTCG)