03-06-2015

Osumnjičeni za ubistvo odmara u Budvi

Jedan od glavnih bjegunaca na potjernicama australijske policije Bogdan Ćujić nalazi se u Crnoj Gori, gdje živi na visokoj nozi, uprkos tome što ga australijska policija tereti za ubistvo i šverc droge.

Osumnjičeni za ubistvo odmara u Budvi | Radio Televizija Budva

To su juče objavili australijski mediji, tvrdeći da Ćujić živi kao „evropski plejboj” u Baru i Budvi, nedostupan istražnim organima, prenosi Dan.

Mediji u Australiji su donose opširne tekstove o Ćujiću, tvrdeći da se, jedan od najtraženijih ljudi možda provukao kroz prste australijskoj policiji, koja je znala gdje je on, ali nije mogla da ga uhapsi”.

S druge strane, list Daily Mail tvrdi da je Bogdan Ćujić pobjegao iz Brizbejna 2012. godine, tri sata nakon ubistva Džek Li Dailia.

Navodi se da je otputovao na Tajland prije odlaska u Beograd i, konačno, u Crnu Goru.

Zbrka u birokratiji učinila je da prođu mjeseci dok se ne spreme papiri za hapšenje, naveo je list Perthau, koji je objavio i forografiju Bujića u širem društvu, snimljenu u nekom noćnom klubu.

Navodi se da su pripadnici australijske policije pratili njegovo kretanje širom svijeta, te da su bili na vezi sa policijom u Crnoj Gori, koja ga je držala pod prismotrom.

Pritom je Daily Telegraph objavio da su ga tokom praćenja crnogorski policajci posmatrali kako se zabavlja sa prostitutkama, uz narkotike, ali akcija hapšenja optuženog Ćujića nikada nije sprovedena.

„Crnogorska policija je pitala australijske kolege kada treba da krenu u akciju hapšenja, ali su instrukcije bile takve da odstupe i prate ga, jer policija Kvinslenda i pravosudni organi nisu pripremili neophodnu papirologiju“, navodi se u članku lista Perthau.

Mediji su ranije objavljivali da je Bogdan Ćujić u Brizbejnu bio član organizovane grupe „Bandidos”, osumnjičene za brojna teška krivična djela, uključujući trgovinu narkoticima i napade na turiste.

Ćujić je u Brizbejnu optužen za ubistvo Džeka Lija, koje se dogodilo sredinom 2012. godine na parkingu ispred brizbejnskog tržnog centra. Li je upucan kada je pokušao od dvojice muškarca da kupi kokain vrijedan 17 hiljada dolara. Izbio je sukob, poslije čega je jedan od muškaraca koji se nalazio za volanom „BMV” zapucao i ubio Lija. Potom je, kako je objavljeno u australijskoj štampi, policija ubrzo identifikovala bajkere „Bandidosa” Bogdana Ćujića i Marka Kokaru kao ubice. Bogdan Ćujić je navodno uspio da pobjegne na Tajland, odakle je poslije nekoliko dana otišao u Srbiju, dok je Kokara ubrzo poslije zločina uhapšen.

Ćujićev brat Boško takođe je bio u pritvoru u Australiji zbog nepoštovanja suda, jer je na saslušanju odbijao da odgovora na pitanja tužioca. Njihov otac Siniša ranije je rekao za medije u Australiji da je porodica šokirana optužbama i da ne vjeruje da su one istinite.

U crnogorskoj policiji za Dan je rečeno da oni u poslednje vrijeme jesu pratili Bogdana Ćujića, ali da iz Australije do sada nisu stigla dokumenta na osnovu kojih bi mogla biti realizovana akcija njegovog hapšenja. Još jedna otežavajuća okolnost je što dvije države nemaju sporazum o ekstradiciji. Ćujić je većinu vremena u poslednjih petnaestak mjeseci provodio u Baru i Budvi.