30-12-2021

Otkrili antitijela koja neutrališu omikron

Naučnici su identifikovali antitijela koja ciljaju nepromijenjene djelove koronavirusa, koji je nastavio da mutira i evoluira, a otkriće predstavlja pomak koji bi mogao da dovede do novih načina liječenja sa ciljem da se neutrališe omikron i ostali potencijalni novi sojevi.

Otkrili antitijela koja neutrališu omikron | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Identifikovanje takvih "široko neutrališućih" antitijela na korona spajk protein, uz pomoć kojeg virus ulazi u ljudske ćelije, može da pomogne u pravljenju boljih vakcina i antitijela, koji će biti efikasniji, ne samo protiv omikrona, već protiv bilo kojeg soja, izjavio je Dejvid Vesler iz škole medicine pri Univerzitetu Vašington.

"Ovo otkriće nam govori da fokusiranjem na antitijela koja ciljaju određena mjesta na spajk proteinu možemo pronaći put da prevazićemo kontinuiranu evoluciju korona virusa", naveo je Vesler, a prenio Independent.

Do sada, studije su pokazale da omikron ima 37 mutacija na spajk proteinu, što djelimično objašnjava zbog čega je ovaj soj uspio tako brzo da se proširi i zarazi osobe koje su evakcinisane, kao i da reinficira osobe koje su preležale kovid.