24-09-2023

Otkud e-trotinetu loša reputacija?

Većina Njemaca svuda vidi eletrkične trotinete i ne voli ih, mada ih većina nikada nije vozila, navodi agencija dpa u srijedu, pozivajući se na anketu instituta JuGav (YouGov).

Otkud e-trotinetu loša reputacija? | Radio Televizija Budva

Foto: dpa

Loše ili veoma loše mišljenje o e-trotinetima iskazalo je 51 odsto ispitanika, naspram 23 odsto prilično ili veoma pozitivnog mišljenja.

Njemačka je vožnju e-trotinetom regulisala 2019. i 61 odsto građana smatra da se bezbjednost u saobraćaju time pogoršala, dok ravno četvrtina kaže da ne uočava nikakvu promjenu.

Više od dvije petine ispitanika, 44 odsto, podržava ideju zabrane rentiranja skutera zbog smetnje koju stvaraju nasumično ostavljena vozila, kako je Pariz već učinio. Protiv se izjasnilo 37 odsto.

Prema njemačkim propisima, e-trotinet smiju da koriste svi sa napunjenih 14 godina. Tamo gdje postoji staza za bicikle moraju njom da se kreću, a gdje je nema trotinet mora na kolovoz. Trotoar je zabranjen, a na trotinetu smije da se vozi samo jedna osoba.

E-trotineti moraju biti registrovani i osigurani. Prošle godine u evidenciji osiguranja bilo ih je 764.000.

Inače, mada e-trotineti izazivaju snažnu reakciju mnogo ljudi, većina Njemaca ih nikada nije isprobala – 71 odsto ispitanika je reklo da nije, a još 12 odsto je samo jednom stalo na tronitet.

Među onima koji jesu, 49 odsto je bilo radoznalo, 34 e-trotinet vozi za prevoz, a za “zabavu” ga koristi 32 odsto.