11-10-2023

Otvaranje izložbe fotografija Igora Benića „Dnevnik jednog grada“ na Cetinju

Izložba fotografija Igora Benića „Dnevnik jednog grada“ biće otvorena u četvrtak, 12 oktobra sa početkom u 18 časova u ogranku Galerije Matice crnogorske na Cetinju.


Foto: Matica crnogorska

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, u umjetničkom programu nastupiće violinistkinja Ljubica Tomašević, a medijatorka će biti Marija Jovanović.

U tekstu iz kataloga „Dnevnik Cetinja - zapisi, apoteoza i poezija života“ Zeković je zapisala da je dnevnik, žanrovski definisan kao intimni autobiografski životopis, sadržan u literarnoj odrednici naziva izložbe. U ovom kontekstu, kako je navela, autor dnevnika je grad, dok je umjetnik posrednik koji ima moć opservacije da ono što ispisuje život u njemu učini vidljivim, i popuni praznine u našim mentalnim slikama koje blijede i nestaju vremenom.

"Konstatacija da je fotograf pomalo romantična slobodna lutalica koja traži “odlučujuće trenutke” istovremeno u masi ali i distanciran od nje (Dejvid Bejt), govori nam zapravo o autoru izložbe grafičkom dizajneru i majstoru fotografije Igoru Beniću koji prati svakodnevicu svog rodnog grada Cetinja profesionalno i spontano notirajući isječke iz njegovog života. U istoriji svjetske fotografije prepoznat je termin „ulična fotografija“ koja je: trag, nešto neposredno preslikano sa stvarnog, ona je otisak stopala /Andre Kertesz/, ona je ogledalo grada koji u svojoj duhovnoj i egzistencijalnoj kompleksnosti ima neponovljivu i skrivenu priču. Kakvu nam priču propovjeda svojim fotoaparatom Igor Benić „govore“ fotografije prezentirane na ovoj izložbi koje su apriorno odraz njegovog subjektiviteta, ali i svjedočanstva dokumentarnog, psihološkog i ontološkog značenja", istakla je ona.


Fotografije iz kataloga, Foto: Matica crnogorska

Kako je Zeković naglasila, objektivom kamere, odnosno okom koje je odraz njegove duše i osjećanja, autor je upstio da uhvati trenutke koji su rječitiji od svakog verbalnog izraza i realni koliko i sama stvarnost.

"Fokusiran je na univezalni jezik humanog podteksta u kojemu je čovjek mikrokosmos za sebe, ali i dio zajednice sa svim njenim specifičnostima. Likovi iz njegove galerije koji su dio naših života, poznanici i oni koje susrijećemo u mimohodu poput Lesovih „ljudi sjenke“, imaju svoju priču koju namnijemo, ali i uvjerljivo prenose: izrazima lica, položajima tjela, radnjama koje obavljaju; iskazujući trenutno raspoloženje: empatiju, duboku rezignaciju, radost, sreću, duševni umor. Naime, pred nama se smjenjuje raskošni kaleidoskop poznatih i nepozatih lica: djeca, mladi ljudi, starci, porodice, cetinjski oriđinali koji daju jedinstvenu sliku i lični pečat gradu. Pored imanentnih portreta osoba jasnog ili prikrivenog identifikacionog koda krucijalnu ulogu imaju narativi kao dinamički elementi koji ih situiraju u urbanom ambijentu: na ulici, pijaci, prozorima, parkovima...", navodi se u tekstu kataloga.

Navedene premise bi se, kako Zeković ukazuje, mogle odnositi na sve gradove svijeta. Međutim, prema njenim riječima, Benić, koji osjeća damare grada, i koji živi u njegovom ritmu, uspio je da na fotografijama prenese neponovljivu atmosferu, „poeziju života“ Cetinja kao čarobni svijet tišine, svjetlosti i sjene.

"Na crno-bijelim fotografijama, sa suptilnim gradacijama sive, umjetnik umjerava pažnju na fundamentalne normative fotografije – odnos kompozicije i kadriranje. Mada se radi o mimetičkom procesu predstavljanja stvarnosti Benić kao samosvojna personalnost povodi se za madijskim slobodama koje nalazi u fenomenološkom sloju impresionističkog i metafizičkog slikarstva. On uvlači posmatrača u čarobni prostor fotografije koja u svojim okvirima iskazuje suštinu vitalističke energija izraženu jezikom naturalističke jasnoće ili skrivenim stranama života koji se nazire kroz koprenu svjetlosti i sjenke. Izložba Igora Benića Dnevnik jednog grada predstavlja magiju klasičnog i romantičnog nadahnuća protkanu atmosferom koja dubinski utiče na posmatrača, i otkriva nam talentovanog poslenika savremene crnogorske umjetnosti fotografije", kazala je Zeković.

Igor Benić je rođen na Cetinju 28. 8. 1990. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer grafički dizajn. Kao grafički dizajner osvojio je nekoliko internacionalnih i regionalnih nagrada na konkursima za plakat. Izlagao je kao fotograf na nekoliko grupnih izložbi, kao i na dvije samostalne izložbe u Crnoj Gori i inostranstvu.

Učestvovao je na nekoliko umjetničkih festivala. Predstavljao je Crnu Goru na umjetničkoj rezidenciji GLO ART, Belgija, kao fotograf/umjetnik. Radi kao slobodni umjetnik u oblasti grafičkog dizajna, fotografije i videa. Živi i stvara na Cetinju.

Izložbe

2022. Grupna izložba „Stay Tune“, Crna Gora, Budva
2019. Grupna izložba, Crna Gora, Podgorica
2018. Fotografski kurs i izložba, TQ Center, Crna Gora, Budva
2016. Poster Design exhibition, Njujork, SAD
2015. Grupna izložba Glo Art Residency, Belgija
2014. Samostalna izložba, Moderna galerija Budva, Budva
2013. Samostalna izložba, Crkva Santa Marija, Grad Teatar, Budva
2012. Grupna izložba „Whirlwind“, Crna Gora, Budva
2010. Grupna izložba „Galerija Budva“, Budva, Crna Gora