09-05-2023

Otvaranje starogradskih bedema za posjetioce planirano za 15. maj

JU Muzeji i galerija Budve priprema za ovo ljeto bogat kulturni program, koji pored ostalog, obuhvata i organizaciju jedne zahtjevne digitalne izložbe, a u planu je i otvaranje starogradskih bedema za posjetioce 15. maja, kazala je direktorica ove javne ustanove Lucija Đurašković.


Foto: Arhiva

Ona je u emisiji Jutrom iz Budve najavila izložbu u galerijskom prostoru Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša” umjetnice Hane Vulin.

"Umjetnice iz Beograda Hana Vulin će se predstaviti svojim radovima na temu Eve, u smislu stvaranja kompletnog svijeta i eto tu izložbu imamo 10. maja, dok u Modernoj galeriji traje naša izložba koja je posvećena trajanju 50. godina od postojanja Moderne galerije, sa izborom iz svih zbirki", istakla je Đurašković.

Nakon 11. i 12. maja kreće organizacija jedne zahtjevne digitalne izložbe.

"Ovakva izložba će se po prvi put desiti u Crnoj Gori i mi smo vrlo zadovoljni zbog toga. Po prvi put ćemo predstaviti digitalnu izložbu proširene realnosti, a ticaće se ikona i fresaka iz manastira u okolini Budve. Na toj izložbi biće predstavljeni svi manastiri koji se nalaze na teritoriji Budve, od manastira Podlastva do manastira Gradište. Takođe, i u fizičkom smislu biće predstavljene ikone koje smo po izboru uradili, a sa tim će se nadovezivati sve što manastiri u kulturno-istorijskom smislu posjeduju", kazala je ona.

Đurašković: Povećao se broj posjeta muzeju

"Svejsni smo da veliki broj stanovnika iz Rusije i Ukrajine boravi u Budvi, zbog opšte poznate situacije, ali nam dosta znači da su se oni u smislu kulture razumjeli. Kada je riječ o posjeti Muzeja i Moderne galerije imamo različite strukture, ne samo iz Ukrajine i Rusije, već i iz Francuske, čak i iz Japana. Bogato smo posjećeni. Znatno se povećao broj turista, tako se povećao i broj posjeta u Muzeju. Kada je riječ o Modernoj galeriji i drugim prostorima, Spomen domovima koji funkcionišu u sklopu naše ustanove, generalno smo zadovoljni ali ne u potpunosti jer još uvijek nisu otvoreni bedemi", istakla je ona.


Foto: Printscreen

Otvaranje bedema planirano za 15. maj

"Bedemi nisu otvoreni ali su pripreme u toku uz uključenje Komunalnog preduzeća, jer bedeme treba održavati. Nažalost imamo problem sa sugrađanima jer se vrlo često nalzimonrazni mobilijar i kablove za raznorazne priključke. U tom smislu bi trebalo malo više povesti računa ali nadamo se da ćemo imati razumijevanja od TO Budva i da će nam kao i u poslednje vrijeme pomoći da se sam ulaz oplemeni sa štandom. Ulaz u sklopu Budvanskih kartica na bedemima i u Muzeju je besplatan, takođe imaju popust za kupovinu autentičnih suvenira. Sa te strane smo pokušali da privučemo naše građanstvo. Bedemi će biti u funkciji, ja se nadam, 15. maja tako da će već tada turisti i građani moći da ih posjete", kazala je Đurašković.

Budva je cjelogodišnja turistička destinacija te smo stoga i u obavezi da najatraktivnije mjesto u Starog gradu stavimo u funkciju turistima ali i našem stanovništvu.