05-09-2018

Otvoren IV Međunarodni bijenal akta u galeriji „Marko Krstov Gregović“

U galeriji „Marko Krstov Gregović“ Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve) u nedelju je upriličena svečana ceremonija dodjele nagrada i otvaranje izložbe radova sa IV Međunarodnog bijenala akta „Marko Krstov Gregović“.

Otvoren IV Međunarodni bijenal akta u galeriji „Marko Krstov Gregović“ | Radio Televizija Budva

Međunarodno bijenale akta organizovano je nakon decenije pauze. Selektor i autor izložbene postavke Bijenala bio mr Dragan Mijač Brile, akademski vajar, kustos Spomen doma „Crvena komuna“.

Programu svečanog otvaranja izložbe prisustvovali su, između ostalih, i predstavnik Ministarstva kulture Crne Gore (Petar Kovačević, savjetnik za likovnu umjetnost), direktor Turističke organizacije Opštine Budva, Mladen Franović, kao i brojni posjetioci iz zemlje i inostranstva, te mnogi turisti.

U muzičkom djelu programa je nastupio Tibor Nađ, gitarista iz Novog Sada.

Na samom početku večeri, u ime JU Muzeji i galerije Budve, poslovna sekretarka mr Milica Stanić Radonjić pozdravila je brojne prisutne i bliže ih upoznala sa karakterom Bijenala akta, istakavši da je nakon velikog odziva umjetnika širom svijeta i selekcije, između čak preko 600 pristiglih prijava, izabrano 130 radova koji će u tri galerijske sale „Crvene komune“ biti izloženi do 28. septembra 2018. godine.



Nakon toga dala je riječ direktorici JU Muzeji i galerije, mr Luciji Đurašković, koja je, pored ostalog, istakla:

"Petrovačko Bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ predstavlja jedinstvenu kulturnu manifestaciju međunarodnog karaktera začetu od strane umjetnika mr Dragana Mijača Brileta još davne 2004. godine, a koja svoje idejne korijene ima u jednom od prvih aktova u crnogorskom slikarstvu koji je, krajem XIX vijeka, uradio Petrovčanin, Marko Krstov Gregović, jedan od prvih akademski školovanih umjetnika na našim južnoslovenskim prostorima. Upravo, i kao podsjećanje na ovog vrlog i posebno talentovanog umjetnika, u Galeriji koja danas nosi njegovo ime, u njegovom Petrovcu, poslije deset godina, obnavljamo ovo značajno kulturno dešavanje"...

Podsjećamo da su stručni žiri ovogodišnjeg bijenala činili: dr Pietro Marangoni, sociolog, novinar i galerista (Italija), dr Milija Belić, filozof i multimedijalni umjetnik (Francuska), doc. art Slobodan Tomić, akademski grafičar (Hrvatska), Miroslav Masin, akademski slikar (Makedonija), Stojan Đurić, akademski slikar (Srbija), mr Dragan Mijač Brile, akademski vajar (Crna Gora) i mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti (Crna Gora), predsjednica žirija.

Stručni žiri je među selektovanim radovima izabrao djela umjetnika koji su dobili nagradu za skulpturu, sliku, crtež, fotografiju ili grafiku.

Takođe, dodijeljene su pohvale i nagrade u vidu samostalnih izložbi u galeriji „Marko Krstov Gregović“.

Nagradu za skulpturu dobio je Petar Hranueli iz Hrvatske za djelo „Boterova plesačica“, dok su pohvalu za skulpturu dobili umjetnici: Marina Stoponja (Hrvatska), Blanka Šperkova (Češka), Željko Reljić (Crna Gora) i Mari Terauchi (Njemačka).

Nagradu za sliku dobila je Marija Knežević iz Srbije za djelo „Astralna projekcija III“, dok su pohvale za slike dobili Dragana Grujičić (Srbija) i Trayana Panayotova (Bugarska).

Nagradu za crtež dobio je Dragan Anđelković iz Makedonije za djelo pod nazivom „Akt“, dok je pohvalu za crtež dobio Piotr Pandyra (Poljska).



Nagrada za fotografiju i Grand Prix dodijeljena je Barbir Alini iz Rumunije za fotografiju „U nedostatku riječi“. Pohvale za grafiku/fotografiju su dobili Milena Živković (Crna Gora), Violeta Monsevych (Ukrajina) i Gilles Morin (Kanada).
Umjetnici koji su nagrađeni samostalnom izložbom u galeriji „Marko Krstov Gregović“ su Drešić Nataša (Crna Gora), Komives Andor (Rumunija) i Sangiao Florencia (Holadija).

Zainteresovani posjetioci ovi izložbu mogu pogledati do petka, 28. septembra 2018. godine.