26-05-2016

Otvorena izložba dokumentarnih fotografija “Trajanje prošlih vremena”

Turistička organizacija opštine Budva, za poštovaoce vjekovnog stvaralaštva i njegovanja budvanske tradicije, kao i za mnogobrojne turiste, pripremila je sadržajan program povodom obilježavanja 110 godina postojanja Gradske muzike Budve.

Otvorena izložba dokumentarnih fotografija “Trajanje prošlih vremena” | Radio Televizija Budva

Sinoć je u Spomen domu Stefan Mitrov Ljubiša u Budvi organizovan koncert Gradske muzike i svečano otvorena izložba dokumentarnih fotografija "Trajanje prošlih vremena" koju je priredio Vojislav Svitlica.

4. juna Budvom će svečano prodefilovati pet gostujućih duvačkih orkestara na čelu sa domaćinima - Gradskom muzikom Budve. Svečani defile sa mažoretkinjama krenuće sa trga ispod bazena Rondo na Slovenskoj plaži od 19:30h, dok će koncert duvačkih orkestara, odnosno, prikladan program sa obraćanjem predstavnika Gradske muzike biti održan istog dana u 20:00h ispred hotela Avale, kao i na trgovima u Starom gradu.

“Lakše je razumjeti jedan narod slušajući njegovu muziku, nego učeći njegov jezik”, slogan je ovogodišnje jubilarne proslave stodesetog rođendana Gradske muzike Budve.

Podsjećamo, 12 budvanskih mladića, odjevenih u uniforme, prvi put je prošetalo gradom početkom prošlog vijeka, svirajući na limenim instrumentima, pod direngentskom palicom češkog muzičara Karla Vela. Tokom svog djelovanja orkestar je brojao i preko 40 članova, dok je danas ta brojka spala na tridesetak aktivnih članova, sa svakodnevnom potrebom i apelom za podmlatkom.

Poznato je da je ovaj orkestar neizbježan pratilac svih kako kulturnih tako i pučkih dešavanja već 110 godina, a zadnjih godina bez njega nije zamisliva nijedna turistička zabavna niti gastronomska manifestacija, od Budvanskog karnevala, preko Brodet festa i Petrovačke noći do Dana širuna. S obzirom na značaj ovog orkestra kao nematerijalnog, duhovnog dobra, svjedoka kulturne i muzičke istorije ovog podneblja, jubilarna 110. godina biće dostojanstveno obeležena.