09-03-2020

Otvorena izložba „Tražimo jedni u drugima ono što nas spaja“ umjetnika Tiha Vujovića

Izložba „Tražimo jedni u drugima ono što nas spaja“ umjetnika Tiha Vujovića, otvorena je sinoć u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović".

Otvorena izložba „Tražimo jedni u drugima ono što nas spaja“ umjetnika Tiha Vujovića | Radio Televizija Budva

Na početku večeri, umjetnik je na klaviru odsvirao kompoziciju „Svjetlost Spajanja“, a potom se ženska vokalna grupa Harmonija predstavila sa dvije primorske pjesme koje su oduševile brojnu publiku u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“.

Publici se zatim obratila moderatorka večeri Itana lalović: „Ovom izložbom će u našoj Ustanovi će biti obilježen 8. mart, Međunarodni dan žena.Kako naš umjetnik kaže, izložba je posvećena najuzvišenijim, najljepšim, najmisterioznijim, najplemenitijim bićima u ovoj dimenziji našeg postojanja - majkama, sestrama, suprugama, ćerkama, ljubavnicama, prijateljicama i muzama, svim ženama sa bezgraničnim poštovanjem i divljenjem.

Izložba je takođe dio misije Crna Gora Jedan Grad, u kojoj umjetnik Tiho Vujović svojim dijelima i pozitivnom energijom spaja sve gradove u Crnoj Gori. Večeras je Budva je nova tačka na njegovoj mapi ljubavi i prijateljastva.“

Izložbu je zvanično otvorila profesorica JU SMŠ „Danilo Kiš“ i članica Savjeta JU Muzeji i galerije Budve, gospođa Seka Slavković: „Davno je rečeno da je upoznati čovjeka poseban dar ali i privilegija. To je, rekli bismo, spoj filozofije i umjetnosti ili prosto umijeća života i postojanja uopšte.Mislim da je Tiho Vujović otišao još negdje dalje i dao novu dimenziju svemu tome, svojom osobenošću i nevjerovatnom energijom kojom zrači. Svestran, univerzalan, a svoj i naš prijatelj Tiho Vujović večeras izlaže u budvanskoj Modernoj galeriji i tako na poseban način daje omaž ženi.

To je posebno važno na našim prostorima, gdje je žena stub i oslonac, snaga krša crnogorskog a nježnost ustalasane ravnice i morske bonace, kada treba i za koga vrijedi. Stamena a otmena i gorda žena, oble i jedre putenosti i ljepote koja prevazilazi poznato i rečeno, prisutno je u Tihovim djelima."

Tiho Vujović je sebe posvetio i odredio svijetu umjetnosti, od platna, preko pisane riječi pa do filmske umjetnosti. Napisao je roman „Marlen“ i scenario za film „Goli u duši“ koji će i režirati.Stiče se utisak da je sve segmente na ovim platnima prenio, kao i ogroman dio svog bića, do najskrivenijih dubina, koje su, i njemu samom bile nepoznate.“

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. marta.