08-09-2021

Ove namirnice ne biste trebali prati prije kuvanja

Temeljno pranje namirnica izgleda kao najbolja stvar kako biste bili sigurni da je očišćen od prljavštine i bakterija.

Ove namirnice ne biste trebali prati prije kuvanja | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Međutim, postoje neke namirnice koje mnogi peru prije kuvanja, a koje nikako ne biste trebali. Iz Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da bi pranje ove hrane moglo zapravo učiniti više štete nego koristi.

Nakon što ste u marketu kupili meso ili proizvode od peradi, možda ćete osjetiti sklonost ispiranju ovih predmeta kako biste se riješili svega što je ostalo s farme ili samo ambalaže u kojoj su držani. Međutim, CDC to ne preporučuje.

"Pranje sirovog mesa, piletine, puretine ili jaja može proširiti klice na vaš sudoper, radne površine i druge površine u vašoj kuhinji. Te klice mogu doći na drugu hranu, poput salate ili voća", navode iz agencije.

Nedavno istraživanje američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) otkrilo je da pranje mesa ili peradi povećava rizik od unakrsne kontaminacije u kuhinji, što može dovesti do bolesti prenosivih hranom. Agencija poziva potrošače da odmah prestanu sa ovom rizičnom navikom.

"Izbjegavajte pranje sirovog mesa i peradi jer se potencijalno štetne bakterije na površini sirovog proizvoda mogu akumulirati u visokim koncentracijama unutar sudopera i unakrsno kontaminirati gotovu hranu", upozorava USDA.

Iz agencija također ističe da je većina bakterija vezana za ove proizvode prilično labavo, pa ispiranje predmeta može otresati bakteriju i omogućiti joj lako širenje.

"Pranje jaja može aktivno pomoći u prijenosu štetnih bakterija poput salmonele s vanjske strane jaja na unutarnju stranju jaja", objašnjava Conor O'Flynn.

Izvor: Klix