16-09-2023

Ove namirnice proglašene su za nezdrave

Ljudi koji prate određene dijete uglavnom se odriču ovih namirnica, ali one su zapravo dobre za naše zdravlje. Svaka namirnica je zdrava ako se konzumira u umjerenoj količini.

Ove namirnice proglašene su za nezdrave | Radio Televizija Budva

ilustracija (Foto:Pixabay)

Postoje razna mišljenja o određenim namirnicama da su loše za zdravlje, pogotovo nakon rasta popularnosti određenih dijeta, poput keto dijete koja iz prehrane izbacuje ugljene hidrate. Ali, ta su mišljenja zapravo pogrešna, svaka namirnica je zdrava ako se konzumira u umjerenoj količini. Ovo su namirnice za koje se smatra da su "nezdrave", ali su zapravo dobre za naše zdravlje, prenosi Real Simple.

Jaja

Zastarjelo mišljenje nutricionističke zajednice je da jaja u sebi sadrže visok nivo holesterola i masnoće pa imaju negativne posljedice na zdravlje srca. To zapravo nije istina. “Jaja sadrže masnoću, ali ne u prevelikoj količini. Određena količina masti dobra ja ze tijelo, bitno je samo da se ne unosi previše. Iako jaja sadrže holesterol, sada znamo da holesterol u hrani nije povezan s holesterolom u krvi”, objasnila je nutricionistica Alexandra Lewis.

Smrznuta hrana

Kada razmišljamo o smrznutoj hrani, uvijek zamislimo smrznutu picu, gotova jela i sladoled. Dobra vijest je da je industrija smrznute hrane izuzetno napredovala, pogotovo kada je riječ o povrću. Povrće se sada smrzava kada je u svojoj najboljoj zrelosti, odnosno kada u sebi sadrži najviše nutrijenata. Zato ćete iz smrznutog povrća dobiti velik broj vitamina i minerala, kao i od svježeg povrća.

Kafa

Konzumacija velike količine kafe može imati negativne posljedice, poput ubrzanog kucanja srca, znojenja i probavnih smetnji, ali konzumacija kafe u umjerenoj količini zapravo ima pozitivne posljedice na naše zdravlje. Kafa u sebi sadrži nešto vitamina B, ali je povezana i s manjim rizikom oboljevanja od dijabetesa.

Ugljeni hidrati

Hljeb, povrće s visokim nivoom skroba i žitarice često imaju loš glas da sadrže preveliku količinu ugljenih hidarta. “Našim organima, pogotovo našem mozgu, bubrezima ii mišićima, trebaju ugljeni hidratu kako bi normalno funkcionisali”, objašnjava Lewis. Osim što naše tijelo najbolje sagorijeva energiju iz ugljenih hidrata, oni sadrže još jednu neophodnu materiju - vlakna. Vlakna pomažu u regulaciji probave i pomažu nam da se osjećamo sitima.

Mliječni proizvodi

Iako nijesu svi mliječni proizvodi jednaki, na primjer jogurt i sladoled, oni su zapravo dobri za naše zdravlje. Mliječni proizvodi inače sadrže veliku količinu nutrijenata, poput vitamina D, magnezijuma i kalijuma. Takođe su izvor proteina u mnogim dijetama. Uz to, pomažu gubitku kilograma, izgradnji mišića, zdravlju kostiju i sprječavaju kardiovaskularne bolesti.



PRATITE NAS NA