30-09-2014

Ove namirnice su kancerogene

Ove namirnice gotovo svakodnevno konzumiramo, za neke čak i mislimo da su zdrave, a istina je potpuno suprotna.

Ove namirnice su kancerogene | Radio Televizija Budva

Čips
Sigurno ste primijetili da teško odolite da pojedite cijelu kesicu čipsa kada gricnete jedan komad. Problem je u tome što se spremaju na jako visokim temeperaturama zbog čega dolazi do stvaranja supstance koja se zove akrilamid. Ovaj poznati kancerogen nalazi se i u cigaretama, pomfritu, čipsu...

Kokice iz mikrotalasne
Zvuče bezopasno, ali nisu. Ove kokice pakovane su u kesice oblijepljene perfluorooktaničnom kisjelinom, supstancom koja se nalazi i na teflonskim tiganjima. Takođe, često sadrže dijacetil, poznati pojačivač ukusa. Prije dvije godine jedan Amerikanac dobio je na sudu 7,2 miliona dolara na ime odštete zbog hronične plućne bolesti koju je zadobio jedući kokice pripremljene u mikrotalasnoj pećnici.

Paradajz u konzervi
Tačnije, ovo se odnosi na bilo koji proizvod u konzervi. Konzerve su obično prevučene supstancom koja se zove bisfenol A, ili BPA. Ipak, čak i da hoćete da budete sigurni da ste izabrali konzervu bez kancerogenih sastojaka, to neće biti moguće, jer ovu supstancu ne stavljaju na površinu kozerve. Paradajz je posebno kritičan, jer je u konzervi podložan ovoj materiji.

Mesne prerađevine
Postoji mnogo načina da se meso spremi kako bi bilo ukusnije, ali neke kompanije jednostavno pretjeruju u tome. Najgore na listi su viršle, kobasice, slanina... Najveća opasnost je u tome što se prilikom njihove pripreme stavlja veliki broj dodataka. Ni dimljeni proizvodi nisu zdravija opcija.

Gajena riba
Ako želite da uživate u zdravoj ribi, držite se podalje od one uzgojene na farmama. Farme riba imaju samo jedan cilj, a to je profit. Često riba ovako gajena ima bezbroj hemikalija, pesticida, antibiotika...