13-11-2020

Ovih 20 namirnica najbolje su za zdravlje pluća i disajnih puteva

Održavanje zdravlja pluća je presudno da biste se osjećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. U tome se zasigurno ne smiju zapostaviti navike u ishrani.


Ilustracija, Foto: Pixabay

U doba pandemije koronavirusa, koji posebno napada pluća, stručnjaci češće nego ikad podsjećaju na brojne načine održavanja zdravlja pluća. Jedan od njih je privrženost ishrani bogatoj hranjivim sastojcima koja može pomoći u zaštiti, ali i obnovi pluća.

Healthline donosi listu od 20 namirnica koje mogu poboljšati funkciju pluća.

1. Cvekla i repa

Cvekla i repa su bogate nitratima koji dokazano poboljšavaju funkciju pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih žila, smanjuju krvni pritisak i pomažu pri optimizaciji nivoa kiseonika.

2. Paprika

Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji djeluje kao moćan antioksidans u vašem tijelu. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća.

Konzumacija samo jedne slatke crvene paprike srednje veličine pruža čak 169 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

3. Jabuka

Istraživanja su pokazala da je konzumacija pet ili više jabuka sedmično povezana s većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja hronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i s manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog za to može biti velika koncentracija antioksidansa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

4. Tikva

Tikva sadrži mnoštvo jedinjenja koja pomažu u održavanju zdravlja pluća. Posebno je bogata karotenoidima koji imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva. Pušači posebno mogu imati značajne koristi od konzumiranja hrane bogate karotenoidima, upravo poput tikve.

5. Kurkuma

Kurkuma se često koristi za unaprijeđenje cjelokupnog zdravlja zbog svojih snažnih antioksidativnih i protivupalnih efekata. Kurkumin, glavna aktivna komponenta kurkume, može biti posebno koristan kao podrška plućnoj funkciji.

6. Paradajz

Paradajz je jedan od najbogatijih dijetalnih izvora likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan s poboljšanjem zdravlja pluća. Pokazalo se da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba s astmom.

7. Borovnica

Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je sa nizom zdravstvenih blagodeti, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji impresivno djeluje na zdravlje. Njegova antioksidativna i protivupalna dejstva pomažu u liječenju plućne fibroze, bolesti koju karakterišu progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju.

9. Crveni kupus

Crveni kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća.

10. Pasulj

Pasulj sadrži jedinjenja koja se nazivaju izoflavoni. Ishrana bogata izoflavonima povezana je sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti, uključujući HOBP (hronična plućna bolest). Konzumacija izoflavona posebno pomaže kod otežanog disanja.

11. Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje koncentrirani je izvor protivupalnih antioksidansa, uključujući polifenole i vitamin E.

12. Kamenica (evropska ostriga)

Kamenice su pune hranjivih sastojaka koji su neophodni za zdravlje pluća, uključujući cink, selen, vitamin B i bakar. Istraživanja pokazuju da ljudi s višim nivoima selena i bakra u krvi imaju bolju plućnu funkciju u poređenju s onima kod kojih je niži nivo ovih hranjivih sastojaka.

13. Jogurt

Jogurt je bogat kalcijumom, kalijumom, fosforom i selenom, hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije.

14. Brazilski orah

Brazilski orasi su među najbogatijim izvorima selena koje možete jesti. Jedan brazilski orah može sadržavati više od 150 preporučenog dnevnog unosa ove važne hranjive materije.

Istraživanja pokazuju da visok unos selena može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća, poboljšati respiratorne funkcije kod osoba s astmom, ali i unaprijediti imunološku funkciju organizma.

15. Kafa

Pored toga što pruža energiju, jutarnja šoljica kafe može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein djeluje kao vazodilatator, što znači da pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno.

16. Blitva

Blitva je veliki izbor magnezijuma koji pomaže u zaštiti od upalnih procesa, ali i boljoj funkciji i opuštenosti bronhija, sićušnih disajnih puteva u plućima.

17. Ječam

Ječam je hranjivo cjelovito zrno koje sadrži puno vlakana. Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima i cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od smrtnosti od bolesti povezanih s plućima.

18. Inćuni

Inćuni su male ribe prepune protivupalnih omega-3 masti, kao i drugih hranjivih sastojaka koji pomažu održavanju zdravih pluća.

19. Sočivo

Sočivo je bogato mnogim hranjivim sastojcima koji pomažu u poboljšanju funkcije pluća, uključujući magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum.

Mediteranska ishrana koja je povezana sa poboljšanjem zdravlja pluća, izuzetno je bogata mahunarkama poput sočiva.

20. Kakao

Proizvodi od kakaa i tamne čokolade sadrže puno flavonoidnih antioksidanasa, ali i spoj nazvan teobromin, koji pomažu u opuštanju disajnih puteva. Unos kakaa povezan je sa manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma i može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća.


(Klix.ba)