12-07-2020

Ovo je najbolja hrana tokom ljetnjih vrućina

Ljetnje vrućine zaista su opasne za naše zdravlje, ali uz pravilnu njegu kože i sklanjanje sa sunca mnogo nam može pomoći i hrana.

Ovo je najbolja hrana tokom ljetnjih vrućina | Radio Televizija Budva

Tokom ljetnjih mjeseci svaki stručnjak za ishranu i zdravlje naglasiće da treba da jedemo što laganiju i nemasnu hranu jer ćemo u suprotnom još teže podnositi vrućinu. To zapravo znači da je najbolje da se okrenemo sezonskim namirnicama, voću i povrću, jer se priroda pobrinula da nam bude lakše. Uz puno tečnosti poput vode i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko predloga šta birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi.

Lubenica, trešnje, kajsije, dinja

Kako preporučuju nutricionisti, lubenica je idealno ljetnje osvježenje. Slatka je i sočna, a 90 odsto nje čini voda. Lubenicu možete pripremiti i kao salatu ili supu. Na dnevnoj bazi svakako treba da jedete i trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće. Sve sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati tijelo pa ćete lakše podnositi vrućine.

Paradajz, krastavci, tikvice

Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vodom i vitaminima. Paradajz je bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnih zraka sunca. Krastavci su poput lubenice puni vode dok tikvice možete pripremati na bezbroj načina. Idealne su na žaru.

Supe

Možete ih jesti za ručak ili za večeru. Ne zaboravite da ne moraju nužno da budu tople jer ima dosta recepata i za hladne supe, a najbolje su one od sezonskog povrća. Supa okrepljuje probavu, ubrzava metabolizam i blagotvorno deluje na cjelokupni organizam.

Kuvana hrana

Zaboravite na pečenu i tešku hranu. Birajte ribu, piletinu ili ćuretinu uz obilje svežeg povrća i salata.

Deserti

Čokolade i kolače zamijenite osvježavajućim jogurtom sa voćem, sladoledom ili “smoothie” koji lako možete napraviti kod kuće. Ako se već zaželite kolača ili torte, bolje je da ih napravite kod kuće zbog opasnosti poput salmonele. Ljeti se može lako dogoditi da su jaja pokvarena, a ona idu i u sladoled.

Izbjegavajte “bijele namirnice”

“Bijelim namirnicama” smatraju se bijeli hleb, šećer, pirinač i slična hrana. Znamo da se ni inače ne nalaze na listi poželjnih, zdravih namirnica jer se ne radi o proizvodima od cjelovitih žitarica, ali ljeti ih je mnogo lakše izbjegavati uz mnogo veću ponudu svježe i zdravije hrane.