02-09-2023

Ovo je najskuplja pasmina psa na svijetu - Tibetanski mastif

Umjesto udomljavanja koje je najpoželjniji način za nabavljanje psa, neki vlasnici pasa odlučuju se na kupovinu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Najskuplje prodati pas na svijetu štene je zlatnog tibetanskog mastifa za koje je jedan Kinez izdvojio čak dva miliona dolara. Štene je prilikom prodaje imalo 90 kilograma i bilo je visoko 80 centimetara.

Izraz mastif Evropljani su koristili za sve velike pasmine pasa, pa se nadjenuo i ovom štenetu, koje je zapravo tibetanski planinski pas ili himalajski planinski pas. Potiče iz nomadskih kultura Tibeta, Kine, Indije, Mongolije i Nepala.

Kako i naziv kaže, pasmina potiče iz Tibeta gdje se (uključujući područje Himalaja) koristio kao pas čuvar stoke, ali i kuća svojih gospodara. Sve do sredine 20. vijeka pasmina koja je poznata i pod nazivom Do Khyi u Evropi je bila gotovo nepoznata, a upravo evropski uzgajivači najzaslužniji su što nije izumrla.

Postoji nekoliko legendi o njegovom porijeklu. Jedna od njih kaže da su u centralnu Aziju stigli prateći Atilu Hunskog. Postoji i ona koja kaže da je tibetski mastif "božji pas" jer predstavlja transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.

Nakon spektakularne prodaje od dva miliona dolara, uzgajivačnice su se bacile na uzgoj ovih pasa, ali ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje.

Tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija zahtijeva mnogo vremena.

Ova vrsta smatra se jedom od najzdravijih pasmina psa, s obzirom na to da je tokom procesa evolucije bio otporan na većinu bolesti od kojih obolijevaju psi. Nevjerovatan je podatak da tokom svog života u većini slučajeva ova pasmina psa ne oboli ni od jedne bolesti, pa shodno tome pripadaju grupi veoma zdravih životinja.

(Klix.ba)