20-09-2015

Ovo su tri najskuplja grada

Švajcarski gradovi Cirih i Ženeva su dospjeli na sam vrh liste najskupljih gradova na svijetu, ispred Njujorka, prema analizi švajcarske finansijske grupacije UBS.

Ovo su tri najskuplja grada | Radio Televizija Budva

Rezultati istraživanja su pokazali da je jednoj ciriškoj porodici od tri člana potrebno preko 3.600 dolara mjesečno za život, bazirajući se na potrošačkoj korpi od 122 proizvoda i usluge, u koju ne ulaze troškovi iznajmljivanja stana.

Po toj računici, Ženeva je izbila na drugo mjesta, sa potrebnih 3.500 dolara mjesečno, a Njujork je na trećoj poziciji sa 3.340 dolara mjesečno.

Švajcarska centralna banka je 15. januara iznenadila investitore kada je ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan euro, što je izazvalo rekordan rast franka prema euru. To je, kako navodi UBS, pomoglo Cirihu i Ženevi da preteknu Oslo, koji je u posljednjem istraživanju ove švajcarska grupacije iz 2012. godine rangiran kao najskuplji grad na svijetu.

"Odluka švajcarske centralne banke da ukine ograničenje kursa franka prema euru je umnogome povećala cijene. Švajcarska bi vjerovatno bila ispod Njujorka u smislu cijena, da nije došlo do ovoga", izjavio je ekonomista UBS-a, Danijel Kalt.

Kada se uključe troškovi iznajmljivanja stana, američki gradovi automatski izbijaju na prvo mjesto, budući da cijena dvosobnog nenameštenog stana iznosi u prosjeku 4.320 dolara mjesečno u poređenju sa 2.390 dolara u Cirihu.

Sa druge strane, najmanje skup grad na svijetu je Kijev, gdje je za život jedne porodice mjesečno potrebno 1.273 dolara, a cijena iznajmljivanja stana je oko 540 dolara.