25-01-2024

Pad nezaposlenosti u Budvi: Traže se 42 radnika u javnim ustanovama i administrativnim službama

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Budva trenutno ima 709 nezaposlenih lica, od tog broja 493 su žene, a bilježi se 15 odsto manje nezaposlenih lica. U ovom periodu se traže 42 radnika i to u javnim ustanovama i administrativnim službama.

Pad nezaposlenosti u Budvi: Traže se 42 radnika u javnim ustanovama i administrativnim službama | Radio Televizija Budva

Foto: Aehiva, portal RTV Budva

Nebojša Vujačić savjetnik za posredovanje u Zavodu za zapošljavanje ističe za Polis da trenutni podaci sa kojima raspolažu ukazuju na smanjenje nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu.

"Ukupno ima 709 nezaposlenih lica od tog broja 493 su žene. Struktura je sljedeća, sa prvim stepenom stručne spreme 135, sa drugim stepenom 23, sa trećim 121, sa četvrtim stepenom 250, sa petim stepenom dva, sa šestim 27 i sa sedmim 142 nezaposlenih. U odnosu na prošlu godinu to je procentualno 15 odsto manje nezaposlenih lica na evidenciji Zavoda u Budvi", kazao je Vujačić.

Kada je riječ o sezonskom zapošljavanju tokom prošle 2023. godine bilježila se potražnja preko 3.500 radnika za zanimanja kao što su: kuvari, konobari, poslastičari, mesari, sobarice, serveri i pomoćni radnici.

"Kao što sam prije naglašavao, plate su mnogo veće u odnosu na ranije ali i pored toga do radnika se veoma teško dolazilo. Takođe, dosta lica sa naše evidencije pošao je da radi u neke druge krajeve, prvenstveno u Hrvatsku da li zbog većih plata, mada možemo reći da su i plate kod nas barem za sezonske radnike dosta solidne", istakao je on.

Ipak ponuda poslova u ovom periodu se značajno razlikuje.

"Za sada smo imali 35 oglasa, gdje se traže 42 radnika. Još uvijek se ne traže sezonski radnici, mada očekujemo da će i ove godine biti velika potražnja. Sada su u toku javne ustanove, škole, Opština i druge administrativne službe", dodao je on.

Sa problemom nezaposlenosti najviše se susrijeću starija lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda jer poslodavci naglašavaju da žele mlađu radnu snagu.

"Od ovog broja 709 lica, ima preko 250 lica koja primaju neku vrstu naknade. Na primjer, rade devet mjeseci pa imaju pravo tri mjeseca novčane naknade za taj period gdje primaju po 108 eura i taj period se računa u radni staž. Poslodavci isto nerado primaju starija lica jer uvijek naglašavaju da traže mlađa lica", istakao je on.

Program stručnog osposobljavanja lica se primjenjuje već 12 godina, a ove godine od 15. januara na teritoriji Opštine Budva pripravnički odrađuje 70 visokoškolaca. Njihova obuka će trajati devet mjeseci, a za to vrijeme primaće mjesečnu nadoknadu od 450 eura.

D.P.