17-03-2020

Pad vrijednosti akcija od Azije do Evrope

Berze u Evropi i Aziji bilježe danas pad uprkos naporima centralnih banaka da ublaže ekonomske posljedice širenja novog koronavirusa.

Pad vrijednosti akcija od Azije do Evrope | Radio Televizija Budva

Foto: Beta/AP

Eksplozija broja zaraženih u svijetu posebno u Evropi je izvršila tektonski potres na finansijskim tržištima koja strahuju od svjetske recesije.

Poslije istorijskih gubitaka prošle nedjelje australijska berza je otvorila trgovanje ove nedjelje do sad neviđenim padom od 9,7 odsto. Berza u Hongkongu je završila dan sa padom od preko četiri odsto, Šangajska je bila u minus 3,4 odsto, Šenznen 4,38 odsto, Tokio 2,46 odsto.

Evropske berze su sve strmoglavile danas sa gubicima od preko pet odsto na otvaranju današnjeg trgovanja.

"Tržišta vide da je recesija takoreći zagarantovana. Vlasti pomažu ubacujući novac ali je ne mogu zaustaviti", napisao je Džesper Loler, analitičar za London Kapital Grupu.

Američkla centralna banka (Fed) juće je spustila svoju referentnu kamatnu stopu na između nula i 0,25 procenata, i objavila novčanu injekciju od 700 milijardi dolara. Fed je posljednji put spustio svoju kamatnu stopu tako nisko u decembru 2008. godine u jeku finansijske krize.

Paralelno sa tim su američki Fed, Evropska centralna banka, Japanska centralna banka, Velika Britanija, Kanada i Švajcarska ublažili mjere za tržište deviza, da bi moglo da se osigura dovoljno snabdijevanje tržišta u dolarima.

Te mjere predviđene da ohrabre tržišta nisu imale očekivani efekat.

Analitićari očekuju da će se i američka berza danas otvoriti sa znatnim padom, ako je verovati pokazateljima terminske kupovine, koja često ukazuje na to kakvo će biti raspoloženje na početku zvaničnog dnevnog trgovanja.

Finansijska tržišta strahuju da će se nedostatak likvidnosti izazvati finansijsku krizu.

Na pad finansijskih tržišta dodaju se nepovoljni ekonomski pokazatelji. Oni su znatno gori nego što je predvidjeno u Kini, drugoj svjetskoj privredi gdje je industrijska proizvodnja prvi put pala za gotovo 30 godina, a maloprodaja se takođe srušila.

"Pad ekonomske aktivnosti u Kini mogao bi da dovede do poremećaja u snabdijevanju kompanija u Evropi i u SAD i da dovede brojne kompanije do bankrota", upozorio je Vensan Boj, analitičar tržišta kompanije IG Frans.

"Možemo očekivati isti tip rezultata u drugim svjetskim ekonomskim zonama za mjesec mart i dalje", rekao je on.

Kineska centralna banka smanjila je stopu obavezne rezerve za banke, i ubacila 70,6 milijardi evra za podršku ekonomije ali to nije dovoljno pošto koronavirus nastavlja da se širi u svijetu i potražnja za potrošačkom robom pada, navodi firma Guangdžu Vanglong Sekjuritis.

Od bolesti covid-19 umrlo je više od 6.000 ljudi u svijetu, od toga više od 2.000 u Evropi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Izvor: Beta