01-12-2020

Pala prodaja stanova

Drugi talas pandemije koronavirusa dodatno je smanjio ionako slabo interesovanje za kupovinu nekretnina, saopštili su predstavnici agencija za nekretnine i dodali da eventualni oporavak tržišta očekuju na proljeće ili ljeto.


Ilustracija, Foto: Pexels

Oni su kazali i da cijene stanova nijesu pale, piše Pobjeda.

Jedan od najvećih građevinskih investitora, vlasnik Zetagradnje Blagota Radović očekuje da će se tržište stabilizovati tek 2022. godine.

"Čitava godina je značajno lošija nego prošla. Prvi i drugi talas pandemije je uticao negativno na tržište, a očekujem da se stabilizuje 2022. godine, dok će naredna godina i dalje biti krizna", saopštio je Radović.

On je naveo da je prodaja stanova Zetagradnje ove godine pala 50 odsto u odnosu na prošlu, kao i da ta kompanija nije radila korekciju cijena.

"Nećemo spuštati cijene sigurno. Nemamo potrebu za tim, ne žurimo i nećemo da investiramo intenzivno kao do sada", rekao je Radović i dodao da su druge firme spustile cijene.

Prema njegovim riječima, cijena stanova Zetagradnje je od 1,15 hiljada do 1,8 hiljada eura po kvadratu, zavisno od lokacije.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, kazala je da je situacija na tržištu nekretnina još gora nego prije nekoliko mjeseci.

"Ovaj drugi talas pandemije je katastrofa i to malo posla što smo imali sad je stalo, apsolutno nema interesovanja za kupovinu stanova", saopštila je Radović i dodala da ne očekuje da će se ubrzo nešto pozitivnije dešavati u tom poslu.

Ona pomake očekuje tek na proljeće ili ljeto.

"Dok god se korona ne dovede u koliko-toliko kontrolisano stanje ne očekujem da će biti dolaska ljudi sa strane, ozbiljnih kupaca i zakupaca, platežno moćnih koji mogu u našem poslu napraviti bum", rekla je Radović.

Ona je saopštila da većina građevinskih investitora "drži" cijene.

"Nijedna firma ne koriguje cijene, svi drže neku cijenu kao da je bajkovito sve oko nas. To mi je nerealno", navela je Radović, koja očekuje korekcije cijena nekretnina u narednom periodu, jer su neprihvatljive neke sume za koje se nude stanovi.

Ona je dodala da prosječna cijena kvadrata stana u Podgorici iznosi oko 1,25 hiljada do 1,3 hiljada eura.

Posla nema ni direktor budvanske agencije Gold agent, Vladan Stanišić, koji je kazao da potencijalni kupci očekuju pad cijena, što se još ne dešava. On tvrdi da je bilo malih korekcija cijena stanova na moru, ali taj pad nije dostigao ni deset odsto.

"Mi smo malo tržište. Neće doći do tako brzog i naglog pada cijena kao što očekuju potencijalni kupci", rekao je Stanišić.

Prosječna cijena stanova u opštini Budva je 1,4 hiljade do 1,5 hiljada eura po kvadratu, dok se u centru grada cijene kreću do tri hiljade eura.

Predstavnici Čelebić grupe saopštili su da su se usmjerili u pravcu izgradnje elitnih rizorta na Primorju i sjeveru, kao i novog naselja u Podgorici.

"Zato su i cijene naših različitih stambenih jedinica u očekivanoj mjeri povećane, s obzirom na dodatni luksuz", rekli su predstavnici Čelebića i dodali da veliki broj faktora trenutno utiče na tržište nekretnina.

Oni smatraju da je teško je predvidjeti šta će se dešavati, ali tržište je prezasićeno različitim projektima i kupci će izdiferencirati šta će zadovoljiti njihove potrebe i kriterijume.


(MINA Business)