28-04-2020

Pandemija zaustavila penzionerske, ostali krediti i dalje dostupni privredi i građanima

Koliki efekat će pandemija koronavirusa koja je donijela blokadu poslovanja u Crnoj Gori imati na kompanije još se ne zna. Rano je govoriti i o uticaju na poslovanje banaka. Međutim, kreditiranje privrede i građana, sudeći prema informacijama koje dolaze iz centralne monetarne institucije i bankarskog sektora, nije stalo a bankarski sistem je "stabilan i pouzdan, visoko kapitalizovan i likvidan, a depoziti sigurni", prenosi portal Bankar.


Foto: Ilustracija

Ni jedna od banaka koje posluju u Crnoj Gori nije zaustavila kreditiranje, iako je ono u situaciji izazvanom pandemijom koronavirusa usporeno i smanjeno.

Kako za naš portal navode iz NLB banke, pažljivo se prati i analizira finansijska situacija, a kratkoročnim sredstvima za likvidnost pomažu klijentima, pravnim licima, kako bi zajedničkim snagama prevazišli kompleksnu situaciju.

“Kod investicionih aktivnosti pratimo postojeće projekte i savjetujemo klijente da odlože investicije do juna, kako bi kasnije zajedničkim snagama aktivirali novi razvojni i investicioni ciklus. Broj kreditnih zahtjeva je značajno niži, kako kod privrede tako i kod građana, u odnosu na redovne okolnosti poslovanja. Pokušavamo na razne načine da pojednostavimo klijentima obavljanje redovnih bankarskih poslova, u veoma izmijenjenim okolnostima koje nose pojačan rizik po zdravlje. Tako da klijente upućujemo na online kreditiranje koje nudimo bez naknade uz jednostavnu prijavu na portalu ili putem Vibera koje ne samo što je jefitinije, već potrebu za posjetu filijali svodi na minimum”, navode iz NLB-a.

Kako navode iz ove banke, više od polovine odobrenih kredita građanima u periodu epidemije Covid-19, odnosi se na klijente iz djelatnosti koje se finansiraju iz državnog budžeta, dok ostatak čine klijenti iz privatnog sektora. U segmentu privrede, najviše zahtjeva za kratkoročnim sredstvima za likvidnost čine djelatnosti trgovine i turizma.

Iz Erste banke kažu da novo kreditiranje nije zaustavljeno, iako je generalno posmatrano, interesovanje klijenata smanjeno jer su mnogi planovi odgođeni za period nakon krize.

“Evidentno je da aktuelna pandemija i mjere koje je prate, u velikoj mjeri mijenja potrebe i navike klijenata, a to se ogleda i kroz smanjen obim poslovanja sa fizičkim licima u svim segmentima. Tražnja građana za kreditima je smanjena naročito u dijelu potrošačkih kredita, dok je smanjenje nešto blaže u dijelu dugoročnih, stambenih kredita”, navode iz banke.

U prvom kvartalu podrška Erste banke privrednim subjektima je na nivou planiranog, a bilježi rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

“U aprilu je primjetno manje novih kontakata s novim klijentima, dok je komunikacija s postojećim klijentima intenzivirana, kako bismo im se „stavili na raspolaganje“ i obezbijedili adekvatan model podrške, primjeren njihovim potrebama i mogućnostima. Veliki broj naših klijenata nije zatražio odlaganje otplate kreditnih obaveza, što pokazuje da trenutno raspolažu dovoljnim rezervama likvidnosti i da žele aktivno upravljati krizom”, saopšteno je iz banke.

Na pitanje da li su u trenutnoj situaciji izazvanoj Covidom-19 zaustavili novo kreditiranje, iz Hipotekarne banke su kazali da i u izmijenjenom poslovnom ambijentu uslijed novog virusa, banka nudi apsolutno sve usluge koje ima u svojoj ponudi.

“Kreditiranje ne da nije zaustavljeno, već se bilježi značajan broj zahtjeva, pogotovo pravnih lica. Prioritet u odobravanju kredita imaju klijenti koji se bave proizvodnjom i prodajom prehrambenih proizvoda kao i medicinskom opremom i lijekovima, ali i svi drugi klijenti. Povećan je broj zahtjeva za tekuću likvidnost u svim djelatnostima”, kazali su za Bankar iz Hipotekarne banke.

Krediti za penzionere stopirani

Našem portalu se javilo nekoliko čitalaca tvrdeći da Fond PIO trenutno ne ovjerava potvrde za podizanje kredita penzionerima. Iz banaka su nam potvrdili da određeni problemi postoje, ali da se sa Fondom PIO traži najbolje rješenje kako bi se oni u najkraćem roku otklonili.

Iz NLB Banke kazali su nam da su informisani da postoji problem u izdavanju potvrda, što je uzrokovano otežanim okolnostima izazvanih epidemijom COVID-19, ali da sa Fondom PIO traže najbolje rješenje za penzionere, sa ciljem da se ova posebno osjetljiva grupa građana ne izlaže dodatnom riziku po zdravlje.

Sličnu informaciju smo dobili i od Erste banke.

“Kako je Fond PIO obustavio rad sa strankama za vrijeme trajanja privremenih mjera, u toku je usaglašavanje otvorenih pitanja u pravcu definisanja aleternativnih rješenja i komunikacije, u dijelu ovjere potrebne dokumentacije za podizanje kredita u bankama”.

Iz CKB banke su kazali da u najkraćem roku očekuju rješavanje situacije.

“Imajući u vidu da trenutna situacija ne korespondira procesima koji su uspostavljeni između banaka i Fonda PIO, a u cilju iznalaženja rješenja, CKB je inicirala prema Fondu PIO predlog na osnovu kojeg bi se penzionerima omogućilo da nesmetano apliciraju za kredite. Očekujemo da će rješenje biti u kratkom roku implementirano”, navode iz banke.




Izvor: Bankar