16-06-2023

Pavlica o požarnoj sezoni: Rizične zone u Budvi u primorskom pojasu, kao i na lokacijama na kojima se skladište opasne materije

Svake godine u ovo vrijeme Direktorat za vandredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova preduzima čitav niz edukativnih aktivnosti lokalnog stanovništva u cilju preventivnog djelovanja u odnosu na eventualne požare, ali i kako bi se preduprijedile njihove posljedice. Tim povodom gošća Jutrom iz Budve bila je načelnica Područne jedinice Bar pomenutog direktorata, Pera Pavlica.


Pavlica, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Ovo jeste period kada najčešće govorimo o požarnoj sezoni. Na sreću, imali smo kišno proljeće, nije bilo većih požara, ali treba uputiti apel kako bismo preduprijedili eventualne požare.

“Direktorat preduzima čitav niz mjera, od preventivnih aktivnosti na nacionalnom nivou do priprema svih lokalnih službi zaštite i drugih subjekata. Opština Budva je donijela i usvojila Plan zaštite i spašavanja od požara, gdje su detaljno sagledani problemi, stanje na terenu, prepoznati krucijalni problemi. Rađena je analiza požara prethodnih 20 godina da bi se sagledalo gdje se najčešće dešavaju požari, i shodno konstatovanom stanju, predložili smo čitav niz mjera za stambene zgrade, individualne objekte, urbani i ruralni dio opštine. Ustanovljeni su i zadaci svih subjekata, sa naglaskom na škole, vrtiće, hotele i druge objekte gdje se okuplja veliki broj lica. U ljetnjem periodu se u Budvi znatno poveća broj stanovnika i to su sve izazovi i problemi o kojima se mora voditi računa”, navela je Pavlica.

Naglasila je da postoje neke lokacije na kojim se skladište opasne materije, odnosno gdje pored samog požara možemo imati i odgovarajući tehničko-tehnološki rizik. To su, kako je pojasnila, uglavnom lokacije uz benzinske pumpe.

Pavlica je napomenula da takav rizik postoji i usled saobraćajnih udesa, jer kroz Budvu prolaze cistjerne i druga vozila sa opasnim materijama.

“Problema ima mnogo, a mi smo sve to prepoznali i kosntatovali. Nažalost, moram reći da se po dubini sama realizacija predloženih mjera ne sprovodi baš uvijek brzinom kojom bi trebalo. Tako da, ja ću pored ovog apela kompletnom stanovništvu, apelovati i da svi vodimo računa da ne izazovemo svjesno ili nesvjesno požar, da se ne vrši paljenje i čišćenje imanja, jer to može da preraste u određeni problem”, kazala je načelnica Područne jedinice Bar.

Podsjetila je da Budva živi od turizma i da turisti u naš grad dolaze i zbog ambijentalne vrijednosti destinacije i atraktivnog zaleđa.

“Upravo šume i makije u primorskom pojasu predstavljaju jedan raritet i ako mi svake godine dozvolimo da ih požari uništavaju, a pri tome oporavak šume je jako spor i težak, onda bi moj apel bio da svi, od građanina do lokalne uprave, daju jedan svoj doprinos i ono što po zakonu i treba da rade”, kazala je Pavlica.