06-07-2022

Pažljivo birajte destinaciju – raste broj zaraženih koronom

Posljednjih dana bilježi se rast broja inficiranih korona virusom u popularnim turističkim destinacijama. U Grčkoj je juče tako prijavljeno čak 25.566 novih slučajeva, dok je prosječan broj novozaraženih u Italiji preko 85.000. Iako za većinu zemalja ne postoje ograničenja kada je riječ o ulasku i boravku u njoj, veliki broj novozaraženih nalaže oprez.


Foto: Arhiva

Porast cijena goriva na pumpama, ali i rast cijena hrane stavili su u drugi plan vijesti o koronavirusu. Broj novozaraženih širom Evrope je u porastu.

Eksplozija koronavirusa u Grčkoj, u Italiji 85.000 novozaraženih

Kao ni ostale evropske države, ni Crna Gora nije imuna na porast broja novozaraženih - dnevno se u prosjeku inficira 234 osoba.

Kada je riječ o Hrvatskoj, tamo je značajno veći broj novozaraženih - u prosjeku se dnevno koronavirusom zarazi 878 osoba. U Bugarskoj se dnevno zaraze 589 osobe, a u Albaniji 516 osoba.

U Grčkoj je došlo do eksplozije novih slučajeva koronavirusa – juče je zabilježeno 25.566 slučajeva (prosječan broj novozaraženih je 15.700). Pored Atine, najviše novih slučajeva bilježi se u regionu Soluna, ali i na ostrvima Krfu, Kritu, Eviji, Zakintosu.

U Turskoj je udvostručen broj novozaraženih na nedjeljnom nivou. Posljednjih sedam dana zabilježeno je više od 57.000 inficiranih.

Nova varijanta omikrona dovela je do rasta broja inficiranih i u Italiji, gdje je više od milion aktivnih slučajeva, a dnevno se u prosjeku bilježi i preko 85.049 novozaraženih. U Italiji je zaštitna maska preporučena, ne i obavezna.

Kako se ponašati na plaži

Pored toga što treba razmišljati o tome kako se zaštititi od sunca na adekvatan način, treba razmišljati i o tome kako se ne zaraziti virusom koji je protekle dvije godine u svijetu usmrtio više od 6,3 miliona ljudi.

Osnovni savjet je da se izbjegava gužva, pa ako ste u mogućnosti birajte plaže na kojima ima manje ljudi, odnosno obilazite plaže u doba dana kada je manja posjećenost. Srećom, to je upravo i vrijeme kada ljekari preporučuju boravak napolju - do 10 časova i posle 17 časova.

Uvijek nosite sredstvo za dezinfekciju sa sobom, kako biste, u slučaju da nema česme ili da ne rade tuševi (a u Italiji je to moguće jer se voda štedi zbog velike suše), mogli da operete ruke, ili očistite iznajmljenu ležaljku ili stočić.

Masku nosite sa sobom. Iako nije obavezna, trebalo bi je nositi kada su velike gužve, u supermarketima i javnom prevozu ako ga koristite.

Nemojte zaboraviti da uplatite zdravstveno osiguranje i provjerite šta sve ono pokriva. Prije polaska pažljivo spakujte kućnu apoteku u kojoj će se pored zaštite od sunca i uboda insekata, standardnih analgetika, probiotika i ljekova protiv mučnine naći i vitamini i antipiretici.

Izvor: RTCG