28-06-2017

Pejović: Uključiti Opštinu Budva oko poslova u vezi sa lukom Budva

Potpredsjednik Demokrata, poslanik u Skupštini Crne Gore i odbornik u SO Budva Mijomir Pejović zahtijevao je od Ministarstva održivog razvoja i turizma i JP Morskog dobra da odgovore u vezi sa Ugovorom o zakupu Luke Budva.

Pejović: Uključiti Opštinu Budva oko poslova u vezi sa lukom Budva | Radio Televizija Budva

Pejović je na konferenciji za novinare pitao što je sa Ugovorom, da li je, kada, i pod kojim uslovima produžen.

"Tražimo da nam se dostave svi aneksi Ugovora i finansijski izvještaji, kao i izvještaji o investicionim ulaganjima kojima se eventualno pravda produžetak trajanja Ugovora“, naglasio je Pejović. Klub odbornika Demokrata u Skupštini opštine Budva je još 7. juna tražio da se odbornicima dostave odgovori na gore navedena pitanja, međutim, odgovor je izostao, iako je probijen i zakonski rok za dostavljanje odgovora. Pitanje davanja u zakup Luke Budva od strane Morskog dobra je već nekoliko godina pod lupom javnosti, posebno zog načina davanja Luke bez sprovedenog postupka javnih nabavki i nedomaćinskog upravljanja Lukom, koja ima ogroman značaj za Budvu i njene stanovnike. Podatak da se prethodnih 15 godina zakup na godišnjem nivou kretao između 25 i 26 hiljada evra, dovoljno govori koliko je državni budžet zakinut i uskraćen u tom periodu“, istakao je Pejović.

Pejović je naglasio da je Opština Budva svih ovih godina potpuno isključena iz ovog procesa, a da novo opštinsko rukovodstvo želi da ima aktivnu ulogu kako u procesu planiranja, tako i u procesu upravljanja.

Luku Budva je od 2002. do 2914, godine koristila firma MC Marina, a nakon njenog izlaska "iz posla", novi zakupac je postala Dukley marina.

"Ono što je sporno, prema našem tumačenju, jeste da cijela stvar oko zakupa Luke Budva svih ovih godina nije rađena na zakonom propisan način. Naime, od 2002. nije bilo nijednog javnog nadmetanja u kojem bi mogli da se jave drugi zainteresovani učesnici, koji bi ponudili veću sumu od 25 hiljada eura. Ja sam siguran da bi suma od 25 hiljada eura bila udesetostručena da je bilo prilike za javnim nadmetanjem. Sami podatak o tome koliko koštaju pojedine privremene lokacije u Budvi, jasno govori da je u ovom slučaju, budžet uveliko oštećen u proteklih 15 godina", naglasio je Pejović.

Pejović je na kraju istakao da bi, kada bi Opština Budva bila uključena u proces planiranja i upravljanja Lukom Budva, to značajno doprinijelo povećanju budžetskih sredstava, ali i povećanju transparentnosti cjelokupnog procesa.